Aanslag Parijs sluit aan bij trend mensen mond te snoeren

09-01-2015 12:00

De aanslag op Charlie Hebdo is een aanslag op onze vrijheid van meningsuiting. In de reacties ontstaat het beeld dat “zij” (moslims) niet met “onze” (westerse) vrijheden om kunnen gaan. Misschien is het erger. Er is een ontwikkeling in onze cultuur om een einde te maken aan uitingen die kleine groepen mensen beledigend vinden. 

Ja, dit geweld was extreem, maar het sluit aan bij een trend om mensen de mond te snoeren als ze er andere ideeën op nahouden.

Wie nam het vorige maand op voor de controversiële Anton Dautzenberg toen zijn Tilburgse hogeschool hem ontsloeg?

De politici en commentatoren die nu schermen met vrije meningsuiting houden zich doorgaans stil als basale vrijheden worden aangetast.

Het bloedbad in Parijs is helaas geen anomalie, maar een gruwelijke uitvergroting van onze intolerantie. Het enige dat we kunnen doen, is opkomen voor de vrijheid van meningsuiting.

 

Deze column kwam tot ons middels de nieuwsbrief Tegengeluid.nl. De TPO-redactie raadt iedereen met klem aan zich voor deze nieuwsbrief in te schrijven. Tenzij u helemaal niet van dwarse, originele, vrije en creatieve denkers houdt.