Politiek

Bonusquote: toespraak Nausicaa Marbe

09-01-2015 10:48

“Prachtig, die geesteskracht, die zoveel mensen de straat op drijft.

Maar ook triest: die gaat op een dag toch ten onder, als een overheid die vrijheid niet actief beschermt. Niet alleen met daden, maar ook en vooral met ideeen en actieplannen. Met een herijking van de waarden die een vrije samenleving mogelijk maken. Met intelligent beleid. Met een ferme afwijzing, in woord en daad, van alles wat de vrijheid kapot wil maken.

De vrijheid waar we hier voor staan is niet meer zo gaaf als we zouden willen. Ze is al opgejaagd, bespat met bloed, verminkt, ontkend, verdacht gemaakt. Er is grote moed en wijsheid nodig voor herstel.

Maar wij hebben ook lichamen, geliefden, kinderen, scholen, instituten, plekken voor werk en voor vermaak, huizen voor kunst en voor gebed die actief beschermd moeten worden. Met beveiliging. Maar ook met een cultuur die nooit capituleert.

Politici en media, laat ons niet in de kou. Met ontkenningen, misplaatste voorzichtigheid, selectieve boosheid en gebrek aan moed komt u niet meer weg. U bent het inmiddels honderdduizenden onschuldige slachtoffers van de vrijheidshaters verplicht.”

 

Telegraaf– en Jalta.nl-columniste Nausicaa Marbe was donderdagavond bij de Charlie Hebdo-herdenking op de Dam in Amsterdam en hield een toespraak. Integrale tekst hier.