Buitenland

‘Situatie Dammartin-en-Goële onveranderd’

09-01-2015 14:41

Verschillende Franse media, waaronder Le Point, maken melding van een schietpartij in een winkel in Dammartin-en-Goële ten noordoosten van Parijs. Daar zou een gijzeling plaatsvinden. Rond 8.40 uur werd een auto gestolen door twee gewapende mannen die qua uiterlijk overeenkomen met de hoofdverdachten, de broers Kouachi, van de aanslag op Charlie Hebdo. Enkele minuten later is er een groot vuurgevecht waargenomen, schrijft RTL France.

Update 14.59 Basisschool geëvacueerd
De peuter- en basisschool nabij de plaats waar de broers Kouachi zich ophouden in Dammartin-en-Goelle, is geëvacueerd.

Update 13.30 Geschoten in Joodse supermarkt Parijs, meerdere personen gegijzeld
Het Franse persbureau AFP meldt dat er is geschoten in een Joodse supermarkt in Parijs. De ontwikkelingen rondom de Joodse supermarkt volgt u HIER.

Update 13.24 Situatie basisschool
Kinderen in een gecombineerde kleuter- en basisschool zitten op 300 meter van het gebouw waar de terroristen zich bevinden. De ramen zijn met vloerbedekking geblindeerd, en binnenin houden de leraren de kinderen bezig met tekenfilms. Ouders mogen niet naar binnen, schrijft Le Figaro.

Update 13.21 Overlevende Charlie Hebdo spreekt
Een medewerker van Charlie Hebdo die de aanslag overleefd heeft, heeft zijn verhaal gedaan bij radiozender France Info. “We waren aan het eind van de vergadering die we elke woensdagochtend hebben. Ineens hoorden we wat klonk als rotjes, we wisten niet wat het was. De deur knalde open en een vent kwam binnen die ‘Allahu Akbar’ riep. Hij zag eruit als iemand van GIGN (de Franse antiterreureenheid) en hield met twee handen een geweer vast. Hij begon te schieten. (…) Ik zag een gemaskerde man, ik zag veel bloed, ik zag de helft van de redactie op de vloer. Ik zag iets afschuwelijks. Ik hield de hand van onze webredacteur vast”.

Update 12.23 Tanks aanwezig

Update 12.18 Burgemeester vreest bloedbad
Burgemeester van l’Othis, een naburige gemeente, zegt een bloedbad te vrezen.

Update 12.15 Telefoonverkeer afgesloten
Sky News meldt dat telefoonlijnen nu worden gestoord door de politie. Niemand kan nog van of naar het dorp bellen. De broers Kouachi kunnen zo geen informatie krijgen. Onderhandelen ook niet mogelijk.

Update 12.03 ‘We doden geen burgers’
Een getuige die de terroristen vanmorgen zegt te zijn tegengekomen, verklaart tegen Le Point: “Ik dacht dat ik te maken had met de politie. Ze droegen een zwarte outfit, kogelvrij vest en een pistool. Ik zou niet geweten hebben dat het geen agent was, als hij mij niet vertelde dat hij geen burgers doodt. Ze waren zwaar bewapend met Kalashnikovs. Ik gaf een klant van mij, en een van de terroristen een hand. Hij zei: ‘Ik ben van de politie, ga weg, ik dood geen burgers.’ Nadat ik vertrok, sloot de klant de deur en we renden weg.”

Update 11.49 Opvang
Longperrier opent als aangrenzend dorp een opvang voor de bewoners die Dammartin-en-Goële hebben verlaten, meldt Le Figaro.

11.40 Buttes-Chaumont
De schutter van Montrouce gisteren en de broers Kouachi die Charlie Hebro aanvielen horen tot dezelfde jihadistische organisatie, genaamd Buttes-Chaumont. Dat meldt Le Point. Buttes-Chaumont is een rekruteringsnetwerk, dat genoemd is naar een park in Parijs.

Update 11.30 Broers bereid te sterven
Volgens Sky News hebben de verdachte broers aangegeven bereid te zijn om te sterven als martelaren.

Update 11.18 Basisschoolkinderen veilig
De gemeente roept bewoners middels een bericht op de website op om binnen te blijven. Kinderen in de basisschool zijn veilig.

Update 11.14 Ziekenhuizen in staat van paraatheid
Ziekenhuizen in Meaux en Marne-la-Vallée zijn in staat van paraatheid gebracht, in verband met mogelijke instroom van gewonden, meldt Le Figaro.

Update 11.00 Zwaargewonden buiten levensgevaar
De vier mensen die zwaargewond raakten bij de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, zijn buiten levensgevaar. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bekendgemaakt.

Update 10.55 Valls: ‘Oorlog tegen terrorisme’
De Franse premier Manuel Valls zegt tegen France24: “We zijn verwikkeld in een oorlog tegen het terrorisme. We zijn niet in oorlog met een religie.”

Update 10.51 Identiteit schutter donderdag
De politie weet wie donderdagochtend, een dag na de aanslag op Charlie Hebdo, een agente doodschoot in Parijs. Twee familieleden van de man zijn opgepakt. Het OM ziet de zaak als een terreurdaad. Het is onduidelijk of er een verband is met de aanslag op Charlie Hebdo, schrijft het ANP.

Update 10.44 Bevestigd: één gegijzelde
De politie heeft bevestigd dat er één persoon is gegijzeld in het bedrijfspand waar de broers Kouachi zich ophouden, meldt het ANP.

Update 10.33 Vliegveld
Afgaande op Flightradar lijkt het vliegverkeer op en naar vliegveld Charles de Gaulle weinig hinder te ondervinden van de ontwikkelingen. Vliegbewegingen van politiehelikopters tien kilometer verderop van minuut tot minuut gecheckt.

Update 10.24 ‘Geen dode’
De openbare aanklager ontkent dat er een dode is gevallen.

Update 10.20 Duizend agenten
De Franse politie heeft duizend agenten ingezet bij de gijzeling in Dammartin-en-Goële. Dat meldt de Franse nieuwszender France24. Binnen enkele minuten zal die grote politiemacht overgaan tot actie, zei een woordvoerder tegen de zender.

Update 10.19
Hier zouden de verdachten zich ophouden:
20150108PHOWWW01481 (2)

Update 10.18
Beeld van een ooggetuige:

Update 10.10
Volgens RTL France is dit het pand waar de gijzeling plaatsvond. Het zou gaan om dit bedrijf.

Update 10.06 Onderhandelingen
De Franse autoriteiten zijn gesprekken begonnen met de gijzelnemers in het dorp Dammartin-en-Goële. Dat meldt de Franse zender iTélé. De antiterreureenheid GIGN is ter plaatse en zou de onderhandelingen voeren.

Update 9.58 ‘Doden en gewonden’
De Franse krant Le Parisien meldt dat er bij de schietpartij twee doden en twintig gewonden zijn gevallen.

Update 9.53 Volg het hier live
U kunt hier live meekijken:
http://youtu.be/VYlQJbsVs48

Update 9.51 De politie heeft de gijzeling inmiddels bevestigd. De stad is hermetisch afgesloten en buurtbewoners worden verzocht binnen te blijven.

Update 9.45 Gijzeling
Er circuleren meerdere helikopters boven het gebied. De gijzeling is op vlakbij het Parijse vliegveld Charles de Gaulle. Aan de gijzeling ging vermoedelijk een achtervolging vooraf waarbij is geschoten. De twee mannen hadden vermoedelijk een auto gestolen. De politie zette de achtervolging in op een Peugeot 206. De omgeving van Parijs is al dagen afgezet en er zijn bijna 90.000 agenten op de been om de daders van de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in te rekenen.

Dit bericht wordt aangevuld

Lees ook:
TPO-dossier Charlie Hebdo