Buitenland

Terroristen gedood door politie – gijzelingen voorbij

09-01-2015 13:37

Vanmiddag heeft de Franse politie met een gewapende aanval een einde gemaakt aan de twee gijzelingen die Parijs in haar greep hielden. Alle terroristen werden daarbij gedood, vier gegijzelden overleefden het niet. In de ochtend werden de twee broers die verantwoordelijk zijn voor de 12 doden rondom de Charlie Hebdo-aanslag gevonden. Zij werden door een gigantische politiemacht omsingeld en in een drukkerij gedreven. Later in de middag sloegen twee terroristen in het oosten van Parijs toe. Schietend met kalasjnikovs gijzelden zij de klanten van een joodse supermarkt. De gijzelnemers stonden in contact met de twee broers. Later zou blijken dat de broers voor Al Quida werkten en anderen voor IS. Alle nieuwsupdates van vandaag leest u hieronder.

http://youtu.be/BFwedk4dBCc

Update 20.05 –De Franse president Hollande sprak zojuist Frankrijk toe.

Ik wil al mijn medeleven uiten met de families van de slachtoffers en de gewonden. Ik bewonder de moed en de daadkracht van al wie aan deze operatie heeft meegewerkt. Ik wil hen zeggen dat we allemaal trots zijn. Frankrijk is nog niet klaar met de bedreigingen waarvan we het doelwit zijn. Dit mag ons niet verdelen.

Update 19.56 –Hieronder het hele interview met de terroristen, dat zei vanmiddag telefonisch gaven aan BFMTV.
http://youtu.be/6MDz2yaf-9k

Update 19.53 – Premier Rutte zal zondag op uitnodiging van de Franse president Hollande meelopen met een stille tocht in Parijs.

Update 19.50 –Coulibali zei na de aanslag op Charlie Hebdo contact te hebben gehad met de twee terroristen. Ze besloten samen te werken en besloten dat een joodse supermarkt een goed doelwit zou zijn.

Update 19.42 –Franse station BFMTV sprak met de drie terroristen, waaronder Cherif Kouachi. Hij zei banden met Al Quida in Jemen te hebben. Financiering van actie zou door Al Quida gedaan zijn. Coulibali, die de supermarkt gijzelde, zei voor IS te werken.

Update 19.06 –Zeker tien gijzelaars hebben het pand levend verlaten. Vier van hen zijn in zeer kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Bij de bevrijding zijn ook twee agenten gewond geraakt.

Update 18.25 –Er wordt ook een gijzeling gemeld bij een juwelier in Montpellier, in het zuiden van Frankrijk. Zou niet gaan om een terreurdaad, maar om een mislukte overval.

Update 18.14 –Vrouwelijke gijzelnemer van joodse supermarkt is mogelijk ontkomen.

Update 18.05 –Ook France24 meldt nu de dood van 4 gegijzelden.

Update 18.02 –De beelden van de bestorming op de supermarkt

Update 17.57 –Persbureau Reuters meldt nu dat er 4 gegijzelden zijn omgekomen.

Update 17.41 –Volgens het Franse RTL zijn er 4 agenten gewond geraakt.

Update 17.37 –Beeld: de gegijzelden worden in veiligheid gebracht.

Update 17.33 –Volgens AFP kwamen de twee broers schietend naar buiten.

Update 17.30 –Even resumerend: het lijkt erop dat alle terroristen door de aanvallen van de Franse elitiepolitie zijn gedood. Alle gegijzelden lijken veilig te zijn ontkomen.

Update 17.28 –Ook gijzelnemer joodse supermarkt gedood tijdens aanval.

Update 17.25 –Gegijzelde in Dammartin zou ook veilig zijn ontkomen.

Update 17.23 – Meerdere gijzelaars bevrijd.

Update 17.21 –

Update 17.20 –Volgens AFP zijn de gegijzelden uit de joodse supermarkt bevrijd.

Update 17.17 –Volgens AFP zijn de twee verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo gedood.

Update 17.14 –Er zijn zes zware explosies te horen geweest bij de joodse supermarkt.

Update 17.12 –Ook explosies en schoten bij joodse supermarkt in Parijs.

Update 17.11 – Bewegend beeld van de explosies in een Vine

Update 17.07 – Een explosie zoals die plaatsvond in het gebouw in Dammartin-en-Goele waar de twee terroristen zich bevonden.

Update 17.05 –Politie bevestigt tegen Le Monde dat de aanval is begonnen.

Update 16.59 –Onduidelijk hoe de situatie ervoor staat. Lijkt dat de aanval op de terreurverdachten is ingezet.

Update 16.57 –Explosies en schoten bij de drukkerij waar de terreurverdachten zitten.

Update 16.56 –Terreurverdachte heeft training gehad in Jemen.

Update 16.52 –Het dorp waar de terroristen zitten lijkt te worden geëvacueerd. Auto’s verlaten het dorp, scholen zijn leeg en veel auto’s verlaten het dorp. Een kleine kolonne met zwaar bewapende mensen gaat naar binnen

Update 16.41 –Gijzelnemer van joodse supermarkt heeft in 2009 een ontmoeting gehad met toenmalig president Sarkozy.Hij zat daar in het kader van een project om werkloosheid onder jongeren tegen te gaan. Hij werkte bij Coca Cola, die hem die kans gunden.

krant

Update 16.31 – De gijzelnemers in Dammartin-en-Goële hebben telefonisch contact gehad met de gijzelnemers in de joodse supermarkt in Parijs, meldt France 24 op gezag van de Franse politie.

Update 16.02 – Gijzelnemer Amedy Coulibaly dreigt alle gijzelaars te doden als de politie hem of de broers bestormd, zo meldt Le Figaro.

Update 15.43 –De gijzelnemer van de supermarkt in Parijs eist een vrijgeleide voor de twee broers die in Dammartin-en-Goële iemand gegijzeld houden, een vrijgeleide krijgen. Dat meldt TF1.

Update 15.16 – Joodse organisaties in Nederland reageren met afschuw op de gijzelingsactie vrijdag in een joodse winkel in Parijs. “Het is afschuwelijk”, zegt voorzitter Jaap Fransman van het Centraal Joods Overleg tegen het ANP. “Wij zitten weer in de hoek waar letterlijk en figuurlijk de klappen vallen.”  Hij denkt dat de angst toeneemt binnen de joodse gemeenschap in Nederland. “Die was er al, maar de gebeurtenis in Parijs kan een extra impuls zijn voor angst. Dat is een hele begrijpelijke reactie.”  Ook voorzitter Ron van der Wieken van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom spreekt van ‘een afschuwelijke toestand’. “Maar het verbaast ons niet. Wij zijn de ergste vijand van de extreme islam. Het baart me zorgen. Het voegt toe wat we al weten: wij zijn het eerste target voor islamitische extremisten.”

Update 15.09 – Als blijkt dat de Nederlandse inlichtingendiensten meer geld nodig hebben voor terrorismebestrijding, dan zal het Kabinet daar voor zorgen. Dat zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie vrijdagmiddag.

Update 15.01 – Franse Justitie: Geen doden in supermarkt.

Update 15.56 -President Hollande heeft om 15.15 uur een spoedzitting met het Kabinet

Update 14.46 – Franse Justitie bevestigt: dader schoot donderdag agente neer, kent terroristen van de aanslag op Charlie Hebdo. Update 14.36 –De dader is vermoedelijk een man genaamd Amedy Coulibaly. Hij zou samenwerken met een vrouw genaamd Hayat Boumeddiene. Dat blijkt uit een Frans opsporingsbevel. opsporingsbevel Update 14.23 – Twee doden in de supermarkt melden Franse media.

Update 14.14 – Het gebied rondom de supermarkt wordt ontruimd. Een man in een cafe tegenover de supermarkt neemt maar een glas bier.

Update 14.04 – De man die donderdagochtend een agente doodschoot in de Parijse wijk Montrouge kende de vermoedelijke daders van de terreuraanslag op Charlie Hebdo. “Er is een verband tussen deze man en de broers Kouachi. Het zijn mannen die elkaar kenden, het is een compleet netwerk dat gelijktijdig opereerde”, stelt de zender France 2 vrijdag.  Eerder op de dag meldden Franse media al dat de politie de identiteit had achterhaald van de man. Update 13.52 – De Franse correspondent van The Daily Telegraph meldt nu vijf vrouwen en kinderen gegijzeld. De dader zou gezegd hebben: “Je weet wie ik ben.”

Update 13.51 – Beeld.

Update 13.41 – Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat het gaat om een gijzeling.

Dit bericht wordt aangevuld