Buitenland

Coulibaly: ‘Laat moslims met rust, dan laten wij jullie met rust’

10-01-2015 14:13

Met update – De Franse zender RTL heeft zaterdag delen vrijgegeven van een gesprek vrijdag tussen gijzelnemer Amedy Coulibaly en zijn gijzelaars in een joodse supermarkt. Coulibay heeft het over het Midden-Oosten en over de gedode al-Qaedaleider Osama bin Laden. 

De gijzelnemer wilde wraak nemen op de Syrische overheid en op de westerse coalities in Mali, Irak en Afghanistan, aldus RTL.

Hij zegt dat de Fransen “de oorlog in Mali” financieren door het betalen van belasting. “Wij moeten belasting betalen”, antwoordt een gijzelaar. “Dat hoeft niet, ik betaal geen belasting”, zegt Coulibaly daarop.

“Laat de moslims met rust, dan laten wij jullie met rust. Waarom doen jullie dat niet?” gaat hij verder. “Iedere keer proberen zij jullie te laten geloven dat moslims terroristen zijn. Ik ben geboren in Frankrijk. Als zij elders niet aangevallen waren, was ik hier niet.”

Met het vrijgeven van de conversatie wil de zender laten zien “dat er geen enkele ruimte was voor onderhandeling” met de gijzelnemer. RTL belde naar eigen zeggen zelf naar de winkel in het oosten van Parijs. Coulibaly nam op, maar antwoordde niet. Daarna hing hij niet goed op, waardoor de zender het gesprek kon volgen.

Frankrijk besloot in 2013 om orde op zaken te stellen in Mali, nadat islamistische groepen de macht dreigden over te nemen. Daarna stuurde de VN een vredesmissie.

Update 17.29 – Hayat Boumeddiene zou zich in Syrië ophouden. Dat meldt de Franse krant Le Parisien zaterdagmiddag. De partner van Amedy Coulibaly, die vrijdag mensen gijzelde in een supermarkt in Parijs, zou begin januari van Madrid naar Istanbul gevlogen zijn en vervolgens de grens met Syrië zijn overgestoken. Dat meldt de Franse krant Le Parisien zaterdagmiddag.