Binnenland

PVV geïsoleerd sinds speech Wilders

12-01-2015 06:27

Sinds vorig jaar maart is de parlementaire invloed van de PVV op een dieptepunt beland. In heel 2014 zijn slechts negen moties van de partij aangenomen, net 3 procent van het totaal aantal moties dat door de fractie werd ingediend.

De invloed van een partij valt onder meer te meten aan de hand van het aantal voorstellen dat wordt aangenomen Uit een analyse door dagblad Trouw van de gegevens van de Dienst Informatievoorziening van de Tweede Kamer blijkt dat Wilders’ partij vooral het afgelopen jaar aan invloed inboette.

De bereidheid van de Kamer om voorstellen van de PVV te steunen is tot een minimum gedaald sinds Wilders zijn aanhang vroeg of zij ‘meer of minder Marokkanen willen’.

Na de speech in maart besloot de PvdA geen moties meer samen met de PVV in te dienen. Ook 50Plus nam zich dat voor. De SP sloot de PVV uit bij het mede-indienen van haar eigen moties. En ook met andere partijen bekoelden de verhoudingen. Kwam het in de jaren vóór 2014 gemiddeld 83 keer per jaar voor dat de PVV een voorstel van een andere partij mee inbracht, het afgelopen jaar was dat nog maar de helft: 42 keer.