Als moslims afstand moeten nemen van IS, moeten Joden afstand nemen van Israel

14-01-2015 16:42

‘Verlichte en moedige moslims moeten nu opstaan’, betoogt Han ten Broek, Tweede Kamerlid voor de VVD, in zijn artikel op ThePostOnline. Opstaan dus tegen de uitwassen van de Islam, zoals IS en haar terreurdaden. En onlangs eiste Sybrand Buma (CDA) in de Telegraaf dat moslims terreur afwijzen. Alsof het standaard bij hen zou horen. Ik vind het bizarre stellingnames en eisen, die steeds meer gemeengoed beginnen te worden. Om de discussie op scherp te zetten, stuurde ik onderstaande tweet.

Han ten Broeke reageerde daarop met:

Dubbele standaard

De reactie van Han ten Broeke laat duidelijk zien hoe ongelofelijk groot de dubbele standaard in Nederland is. De terreur van IS en Israel is uiteraard niet te vergelijken. Wel valt gemakkelijk vast te stellen dat beiden terreurstaten zijn. Over IS zijn we het allemaal wel eens. Dus daar hoef ik geen woorden aan vuil te maken.

Dat ik aan Israel wel veel woorden vuil moet maken, is eigenlijk heel raar, maar dat ligt nou eenmaal veel gevoeliger. Laat ik het simpel houden: Israel heeft een ongelofelijke hoeveelheid resoluties van de VN aan haar laars gelapt en schendt al jarenlang het internationale recht (onder andere door de continue uitbreiding van nederzettingen). En de laatste oorlog in Gaza heeft duidelijk gemaakt hoe ver Israel durft te gaan, door scholen waar vrouwen en kinderen naar toegevlucht waren te bombarderen. Vrouwen en kinderen die niet eens naar een ander land konden vluchten, omdat zowel de Israëlische en Egyptische grens hermetisch waren afgesloten.

Als dit niet onder terreur valt, dan weet ik het niet meer. Zonder de terreur van IS en Israel een op een te willen vergelijken kunnen we gerust stellen dat beiden ‘landen’ terreurstaten zijn.

De verontwaardigde reactie van Han ten Broeke (en anderen) geeft goed de dubbele standaard in Nederland weer. Terwijl de ene bevolkingsgroep wel afstand behoort te nemen van de terreurdaden van geloofsgenoten, hoeft de andere groep dat niet. Sterker nog, als je joden oproept om afstand te nemen van Israel, word je bestempeld als idioot en antisemiet.

Gelijke behandeling

Ik vind beiden idioot. Moslims hoeven helemaal geen afstand te nemen van IS, en Joden niet van Israel. Natuurlijk is het heel fijn als moslims wél afstand nemen van IS (zoals nu gebeurt via het initiatief #nietmijnislam), en Joden wél afstand nemen van Israel (zoals Een Ander Joods Geluid doet), maar moslims of joden daartoe oproepen gaat nergens over. Daarmee maak je moslims of Joden medeverantwoordelijk voor de terreurdaden van geloofsgenoten, en dat zijn ze nooit.

Maar belangrijker nog dan het verwerpelijke van het creëren van medeverantwoordelijkheid is de dubbele standaard die in Nederland heerst. Als we bevolkingsgroepen tot elkaar willen laten komen, is stap één dat we ze gelijk behandelen. Dus Han ten Broeke en Sybrand Buma, roep joden op om afstand te nemen van Israel, of trek je oproep aan moslims in.