Binnenland

Opstelten: agent kan machinegeweer krijgen

14-01-2015 07:22

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is bereid politieagenten zwaarder te bewapenen om terrorisme tegen te gaan. “Als het nodig is, schalen we op,” aldus de bewindsman.

Machinegeweren

Politievakbond ACP en regeringspartij VVD drongen er dinsdag al op aan om agenten zwaarder te bewapenen. Door de aanslagen in Parijs is duidelijk geworden dat ze tegenover steeds beter bewapende terroristen kunnen komen te staan. ACP pleit voor 2000 extra agenten voor de bewaking van gebouwen en meer speciale agenten die worden uitgerust met machinegeweren.

“We realiseren ons dat we situaties met extreem geweld zoals in Parijs nooit volledig kunnen voorkomen,” zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp tegen het AD. “Wel is het goed om kritisch te kijken naar hoe we het in Nederland hebben geregeld.”

Pistool

Vanavond zal VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra tijdens een Kamerdebat naar aanleiding van de aanslag in Parijs pleiten voor betere bewapening van agenten, die bijvoorbeeld treinstations bewaken. “Met een pistool begin je weinig tegen een machinegeweer,” zei Zijlstra gisteren. Ook coalitiepartij PvdA staat positief tegenover het plan, mits de politietop er behoefte aan heeft.

Minister Opstelten zegt het ‘totaal eens’ te zijn met zijn eigen partij. Hij stelt dat de politie de wapens krijgt die het nodig heeft. Extra agenten zijn in zijn visie niet nodig.

Goed ingericht

Bij de korpsleiding van de Nationale Politie bestaat vooralsnog echter geen grote wens voor meer agenten met machinegeweren. “Wij begrijpen dat de gebeurtenissen in Parijs voor veel mensen een eyeopener zijn, maar wij zijn al dik twee jaar bezig met de bestrijding van jihadisme. De politie is goed ingericht, aldus woordvoerder Joop Kemperman.