Weten & Tech

Groot aantal Franse sites plat

16-01-2015 10:43

Deze ochtend zijn de nieuwssites van een groot aantal Franse kranten onbereikbaar, ze lijken het slachtoffer van een online aanval op de mediabedrijven, maar de precieze toedracht is niet duidelijk. Gisteren werd ook al een grote reeks andere, kleinere, sites slachtoffer van hackers. De Daily Mail spreekt daarbij van een aanval op zeker 19.000 sites gisteren, waarbij de sites defaced werden met een boodschap en een vlag van de Islamitische Staat. (ISIS)

De webpagina’s van kranten Le Figaro, Le Parisien en 20 Minutes, het tijdschrift L’Express en de radiozender France Info kunnen niet laden.

‘Probleem in netwerk’

Het probleem ligt bij de provider van de media, Oxalide. Die bevestigt via Twitter dat het bedrijf “een incident in de infrastructuur” heeft, maar meldt niet of dat incident een cyberaanval betreft.

Grote ‘golf van aanvallen’

In reactie op de zeker 19.000 hacks verklaarde Arnaud Coustilliere, hoofd van de ‘cybersecurity’ tak van het Franse leger dat er een ongekend grote golf van aanvallen richting Franse sites gaande was. De aanvallen variëren in grootte en hacks en DDoS aanvallen legden tal van (zeer) kleine sites plat.

Als het feit dat verschillende grote nieuwssites in Frankrijk vandaag plat gingen het gevolg is van een aanval op Oxalide, dan is dat een nieuwe serie van grotere DDoS-aanvallen.