Binnenland

Joodse school Amsterdam dicht om terreurdreiging

16-01-2015 07:23

In navolging van Brusselse en Antwerpse Joodse scholen, blijft vandaag ook de orthodox-joodse school Cheider in Amsterdam dicht. Dat heeft het bestuur van de school in een e-mail aan de ouders laten weten, zo meldt de NOS. Op de school zitten ongeveer 200 leerlingen uit heel Nederland.

Volgens opperrabijn Binyomin Jacobs zijn er geen concrete aanwijzingen dat de school bedreigd wordt, maar omdat de scholen in België ook dichtgaan, vindt hij het verstandig om de school gesloten te houden. “Het bestuur is uiteindelijk verantwoordelijk voor de veiligheid”.

Donderdagavond werd bekend dat de joodse scholen in Antwerpen en Brussel vrijdag dicht blijven. Dat gebeurt naar aanleiding van de anti-terreuractie in België.

Open

Er zijn drie joodse scholen in Nederland, alle drie in Amsterdam. De twee scholen van de Stichting Joodse Scholengemeenschap in Amsterdam blijven vrijdag wel gewoon open. Dit heeft een woordvoerder van het bestuur laten weten. Hij zei dat er in de nacht van donderdag op vrijdag overleg is geweest met allerlei instanties naar aanleiding van een grote antiterreuractie in België.

“Sinds afgelopen zomer zijn er al allerlei maatregelen van kracht, die continu worden bekeken en besproken,” aldus de zegsman. Op de basisschool Rosj Pina en de school voor voortgezet onderwijs Maimonides zitten bij elkaar ongeveer 450 leerlingen.