Binnenland

Stations weren Mohammedcartoons

16-01-2015 08:30

Drie politieke jongerenbewegingen probeerden afgelopen week tevergeefs een steunbetuiging aan de vermoorde cartoonisten van Charlie Hebdo op digitale abri’s in Nederlandse stations geplaatst  te krijgen. Deze werden echter geweigerd uit angst voor ‘maatschappelijke onrust’, meldt het AD.

De jongerenbewegingen van VVD, PvdA en GroenLinks wilden een poster plaatsen met de slogan: ‘Vrijheid overwint altijd’. Hierbij stond een cartoon van Charlie Hebdo, waarop de profeet afgebeeld werd.

Veiligheid

De bedrijven Ngage en CS Digital Medi, exploitanten van digitale reclame op metro- en treinstations, wezen de poster echter af. “We hebben ook te denken aan de veiligheid,” aldus een woordvoerder van CS Digital Media, dat vreest dat de borden kapot worden gegooid. Of het bedrijf daarmee zwicht voor onverdraagzaamheid? “In zekere zin is dat zo.”

Aanstootgevend

Ngaga stelt dat veiligheidsoverwegingen geen rol speelden, maar dat het bedrijf altijd ‘aanstootgevende’ uitingen weert. De drie jongerenbewegingen hebben nu een cartoon geplaatst van een potlood dat het opneemt tegen een machinegeweer. De begeleidende tekst in onveranderd.

Zelfcensuur

De jongerenbewegingen zijn niet te spreken over het weren van de poster. In een gezamenlijke verklaring melden de voorzitters van de JOVD, Jonge Socialisten (JS) en Dwars: “We wilden een krachtig statement maken, maar de exploitanten waren allemaal te bang om de prent van Charlie Hebdo te plaatsen.”

“Dit bewijst dat de terroristen in Parijs hun doel bereikt hebben: angst zaaien en zelfcensuur. Dat is extreem gevaarlijk”.