Buitenland

VRT: Doodgeschoten jihadist Verviers komt uit Nederland

17-01-2015 12:19

Een van de twee doodgeschoten jihadisten in Verviers is een Nederlander. De ander komt uit e omgeving van Brussel. Dat meldt de VRT. Twee jihadisten kwamen donderdag om tijdens een anti-terreuractie, een derde raakte zwaargewond. Het federaal parket, dat het onderzoek leidt, wil de melding ontkennen noch bevestigen. Er zou in ieder geval geen link zijn tussen de aangepakte terreurcel en Nederland. In verband met het lopende onderzoek wilde het parket verder niets kwijt, ook niet of er in verband met Verviers contact is opgenomen met de Nederlandse autoriteiten.

Update 12.47 – Voor zover bekend is geen van de twee vermoedelijke jihadisten die zijn doodgeschoten in Verviers, Nederlander. Dat heeft Wim de Bruin van het Nederlands Openbaar Ministerie zaterdag tegen het ANP gezegd. Hij zegt op de hoogte te zijn van het gerucht, maar spreekt het dus tegen.

Telegraaf: ‘Jihadist wilde agenten doden in Nederland’

Ook in Nederland had een jihadist plannen om politieagenten te vermoorden. De politie arresteerde in oktober vorig jaar in Amsterdam een illegaal uit Marokko die politiemensen wilde doden, zo meldt de Telegraaf.  De arrestatie volgde na een ambtsbericht van de geheime dienst AIVD. De man zit vast en zal komende donderdag voor het eerst verschijnen voor de rechtbank Dordrecht. “De aanklacht luidt: voorbereiding voor een terroristische aanslag, mogelijk op politiemensen in Amsterdam”, aldus een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Het verijdelde plan lijkt sterk op de plannen die de Belgische terreurverdachten hadden: een aanslag te plegen „op agenten op de openbare weg en in politiebureaus”, aldus het Belgische Openbaar Ministerie. De gedetineerde in Nederland heeft echter geen link met de in België gedode en gearresteerde terreurverdachten.

VNL: Maak Jihad-lijst openbaar

Louis Bontes en Joram van Klaveren (VNL) willen ondertussen dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) alle namen, met foto’s, van teruggekeerde jihadisten publiekelijk bekend maakt zodat dat er meegekeken kan worden door de Nederlandse bevolking ‘en de kans op een aanslag verkleind wordt’.

Rutte: Leef door, wees alert

Nederlanders hoeven zich volgens minister-president Mark Rutte op straat geen zorgen te maken of openbare plekken te mijden. Dat zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Hij roept iedereen op door te gaan ‘met onze manier van leven’ en tegelijkertijd alert te zijn en dingen die verdacht zijn te melden bij de politie of andere autoriteiten.

Lees ook

Belgische politie voorkwam aanslag op nippertje

Anti-terreuracties in België: ‘Aanslag verijdeld’