Binnenland

Radicale moslims vluchten het land uit

19-01-2015 06:50

Nederlandse moslims die bekend staan als radicaal zijn op de vlucht geslagen na de verijdelde aanslag in België en de terreurdaden in Frankrijk. Alleen al uit de regio Den Haag hebben de laatste dagen elf van hen de benen genomen.

Vier van hen werden aangehouden in Turkije, waar ze de grens over wilden steken naar Syrië. Het viertal had al langer plannen om naar Syrië te gaan, bevestigen bronnen aan het AD, maar pakte versneld zijn biezen. Volgens het Haagse raadslid Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid werd het de groep te heet onder de voeten, na de aanslagen in Frankrijk en de verijdelde plannen van een terreurcel in België. “Er leeft angst voor arrestaties in Nederland.”

Dat geldt ook voor andere jongeren, die inderhaast Den Haag hebben verlaten. Een aantal heeft onderdak gevonden in Marokko of is ondergedoken bij familie.

Namenlijst

Het viertal dat in Turkije werd aangehouden, kon mogelijk worden opgepakt op aanwijzingen van inlichtingendienst AIVD. Die heeft een lijst met namen van radicale moslims uit Nederland aan de Turkse autoriteiten  overlegd.

De groep Hagenaars werd volgens een Haagse bron al langer door de dienst in de gaten gehouden. “Nu blijkt dat de namenlijst die aan Turkije is doorgegeven heel goed werkt.” Op die lijst staan vermoedelijk enkele honderden namen. Van deze personen is het overgrote deel nog wel in Nederland.