Buitenland

Chinees bedrijf print appartementencomplex uit

20-01-2015 08:30

Het Chinese bedrijf Winsun heeft een appartementencomplex van zes verdiepingen en een enorme villa uit een 3d-printer laten rollen. Dit melden verschillende media.

Volgens het bedrijf is het appartementencomplex de eerste in zijn soort. De uitgeprinte villa heeft een oppervlakte van maar liefst 1.100 vierkante meter.

Zowel van binnen als van buiten zou de villa beschikken over sierlijke elementen. Het appartementengebouw is daarentegen meer een rechthoekige doos. De gebouwen zijn gemaakt met een speciale 3d-printer van het bedrijf Ma Yihe. Deze printer is enorm: 6,6 meter hoog, 10 meter breed en 40 meter lang.

Alle losse onderdelen zoals muren, vloeren en kozijnen zijn door Winsun geprint en later naar de bouwplaats gebracht. Daar zijn alle delen aan elkaar bevestigd en zijn de muren uitgerust met isolatie.

Het printen van gebouwen zorgt volgens het bedrijf voor 30 tot 60 procent minder afval, een 50 tot 70 procent kortere productietijd en 50 tot 80 procent lagere kosten aan werknemers. De villa kostte ongeveer 140.000 euro om te maken en bouwen.

De gebouwen zijn neergezet in de stad Suzhou in de oostelijke provincie Jiangsu.