Buitenland

Franse politie voorkomt weer aanslag, vijf verdachten opgepakt

20-01-2015 14:34

De Franse politie heeft vijf Tsjetsjeense terreurverdachten opgepakt die een aanslag zouden hebben voorbereid. Franse media meldden dinsdag dat de verdachten ‘s nachts werden gearresteerd in de omgeving van Montpellier en Béziers, in het zuiden van het land.

Volgens de regionale krant Midi Libre werden ook explosieven gevonden. De regionale publieke omroep France 3 meldde dat een van de verdachten in Oostenrijk woonde en dat de verdachten ook in dat land wilden toeslaan.

Justitie heeft de arrestatie van vijf Tsjetsjenen inmiddels bevestigd, maar wil niet speculeren over hun plannen. “De voorbereiding van een aanslag is zeker nog niet vastgesteld. We staan aan het begin van het onderzoek en meer aanhoudingen kunnen volgen”, citeerde Midi Libre openbaar aanklager Yvon Calvet.

De regionale krant stelt dat een van de verdachten al jaren bekend is bij de veiligheidsdiensten. Die zouden hem eerder hebben verdacht van betrokkenheid bij een explosie in 2008 in Montpellier, waarbij zes mensen gewond raakten. Hij en zijn medeverdachten zijn tussen de 24 en 37 jaar, meldde nieuwszender BFM TV.

Tsjetsjenië is een overwegend islamitische republiek binnen de Russische Federatie, waar sinds begin jaren negentig geregeld de strijd oplaait tussen het Russische leger en islamitische rebellen.

In de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny gingen maandag nog honderdduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het Franse blad Charlie Hebdo. Dat zette in de eerste editie sinds de bloedige aanslag op de redactie de profeet Mohammed op de voorpagina. Volgens de demonstranten is het immoreel om de profeet te bespotten.