Regio

Tilburg houdt klopjacht op slecht gescheiden afval

21-01-2015 11:04

In Tilburg is een heuse klopjacht gaande op inwoners die hun afval niet volgens de regels scheiden. B een eerste overtreding volgt een waarschuwing, dan een tweede waarschuwing en wie alsnog de fout in gaat mag een kleine honderd euro aftikken.

‘Ga de straten schoonmaken!’

Reeds bekeurde inwoners beklagen zich bij Omroep Brabant. Zij stellen dat anderen afval in hun kliko hebben gegooid op het moment dat deze al bij de weg stond. “Het is toch te gek voor woorden. Ga de straten schoonmaken in plaats van de kliko van een ander bekijken”, zo zegt bijvoorbeeld Tilburgse Jose Jonkers.

De gemeente Tilburg weet echter van geen wijken en laat controleurs voor de vuilniswagen uit stiefelen, om middels een scherpe blik het al dan niet scheiden van het afval te controleren. Dat ziet er in de praktijk als volgt uit:

still OB

Veertigduizend containers

De regionale omroep rekende uit dat de gemeente Tilburg de afgelopen acht weken ongeveer veertigduizend containers controleerde en daarbij 2877 eerste waarschuwingen, 252 tweede waarschuwingen en 33 boetes uitdeelde. Overigens is de gemeente van mening dat inwoners niet moeten klagen over het feit dat anderen mogelijk afval in hun containers gooien. Volgens een woordvoerder moeten de inwoners hun containers zelf in de gaten houden.

Neemt u vooral even de tijd voor een stukje onderzoeksjournalistiek van onze gewaardeerde Brabantse collega’s: