Binnenland

Veel verzuim onder Statenleden

21-01-2015 07:56

Leden van de Provinciale Staten komen met grote regelmaat niet opdagen bij verplichte vergaderingen. Dit meldt De Telegraaf op basis van een eigen onderzoek. Vooral Statenleden in Noord-Holland en Limburg maken het bont, zo blijkt uit de cijfers.

In Limburg komt gemiddeld ruim 9 procent van de leden niet opdagen bij de besprekingen. In Noord-Holland is dit 8,7 procent. In beide provincies komen gemiddeld vier tot vijf Statenleden niet opdagen bij de verplichte vergaderingen.

Volgens Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland, is de oorzaak van de absenties vrij eenduidig: “De Statenleden die hoog scoren, zijn binnengekomen op de PVV-lijst, en hebben zich later afgesplitst. Van een van hen hebben we al tijden überhaupt niets gehoord,” stelt hij. Hij zegt verder dat hij zich doodergert aan het wegblijven van de Statenleden.

Monica Nunes (Forza! NH) kreeg het afgelopen jaar drie brieven van Remkes met het verzoek te reageren. Sinds eind 2012 komt zij niet opdagen tijdens de maandelijkse vergadering. “Als iemand niet reageert, doe je er binnen de huidige regelgeving niets aan.”

Naast Nunes en Arie-Wim Boer (Fractie Boer) is ook Hero Brinkman kampioen wegblijven. Hij kwam tien keer niet opdagen. Ook hij splitste zich af van de PVV.