Binnenland

Hoofddoekjesverbod in vijf provincies uit programma PVV

29-01-2015 07:28

Het hoofddoekjesverbod voor ambtenaren is voor de PVV niet langer overal heilig. De provinciale afdelingen in Flevoland, Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland hebben dit verbod niet meer in het verkiezingsprogramma staan. Dat schrijft dagblad Trouw.

In zeker twee provincies ligt de reden daarvan in de eventuele coalitievorming. “Als je mee wilt besturen, dan moet je er geen dingen in zetten waarvan je weet dat die op veel weerstand zullen stuiten”, aldus de Zeeuwse PVV-lijsttrekker Peter van Dijk.

De Flevolandse lijsttrekker Chris Jansen zei vorige week ook al tegen omroep Flevoland dat een eventuele coalitievorming reden was het verkiezingsprogramma minder concreet te maken. “We hebben de vorige keer gemerkt dat een aantal partijen met een aantal dingen wel erg veel moeite heeft. Dan moet je slim zijn en die punten eruit halen.”

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 werd de PVV in Almere en Den Haag de grootste partij. Het bleek echter voor de partij onmogelijk een coalitie te vormen. Dit omdat de andere partijen eisten dat het hoofddoekverbod voor ambtenaren zou vervallen. Het lijkt er nu op dat de PVV herhaling van die situatie wil voorkomen.

In 2011 stelde de PVV nog dat ambtenaren, Statenleden en gedeputeerden niet welkom waren als ze met een hoofddoek in het provinciehuis rondliepen.