Binnenland

Treinenchaos rond Utrecht Centraal: pas na 18:00 weer overal treinen

02-02-2015 08:35

Het treinverkeer rond Utrecht ligt deze ochtend helemaal stil, zo meldt de NS. Vanuit Utrecht reden er vanochtend geen treinen richting Gouda, Leiden, Utrecht Overvecht, Arnhem, Den Bosch en Tiel. Hoe lang de storing duurt, is niet duidelijk: om 11 uur vandaag meldde de NS nog steeds dat er geen treinverkeer rond Utrecht mogelijk was.

Update 18:10 “Het treinverkeer rondom Utrecht is inmiddels grotendeels opgestart”, zo weet de NS te melden.

Update 17:06 Het is de verwachting dat pas na 6 uur vanavond weer in alle richtingen treinen zullen rijden.

Update 16:05 Het treinverkeer rondom Utrecht wordt gefaseerd opgestart, zo is de bedoeling. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) wil zo snel mogelijk van ProRail en NS uitleg over de storingen en incidenten op het spoor de afgelopen weken. Ze heeft de directies van de twee bedrijven daarover benaderd.

Update 15:00 De storing heeft ook gevolgen voor de avondspits, veel treinen rijden nog altijd niet. “Voor 15.30 uur kunnen er nog geen extra treinverbindingen worden opgestart. Omstreeks 16.00 uur hopen we meer duidelijkheid te kunnen geven over de gevolgen voor de avondspits.”, zo meldt de NS.

Update 13:34 Nog steeds vrijwel geen treinen rond Utrecht, men meldt;

“Er rijden nog steeds vrijwel geen treinen van en naar de volgende stations”

  • Utrecht Centraal
  • Gouda
  • Alphen aan de Rijn
  • Driebergen-Zeist
  • Geldermalsen (de treinen naar Dordrecht rijden wel)
  • Ede-Wageningen (de treinen naar Amersfoort rijden wel)

Update 12:30 Op enkele trajecten rijden inmiddels weer treinen.

Storing NS

Update 10:30 Inmiddels meldt de NS dat het nog niet te zeggen is wanneer er weer treinen gaan rijden, “doordat het systeem voor bediening van seinen en wissels nog niet stabiel is.” Volgens de spoorwegen rijden er “hier en daar bussen”, maar zijn deze heel druk.

Update 9:20 De NS verwacht dat er vanaf 10.30 uur “weer enkele treinen kunnen gaan rijden vanaf Utrecht.”

Update 9:10 De NS meldt dat de dienstregeling weer langzaamaan wordt hervat: “Zojuist werd bekend dat de seinen en wissels weer bediend kunnen worden. Er ontstaat nu een logistieke puzzel om het treinverkeer weer op gang te brengen.”

Sein- en Wisselstoring

De oorzaak van de uitval van de treinen is een storing aan de bediening van seinen en wissels .

De NS heeft geadviseerd om Utrecht te mijden.

Ook ochtendspits langer

Ook met de auto bent u langer onderweg: de ochtendspits is maandagmorgen drukker dan normaal. Rond 07.45 uur stond er ongeveer 350 kilometer file. Normaal is dat 150 kilometer. Alle dagelijkse files zijn langer.

(TPO/ANP)