Interview

Jeroen van Inkel over Coen & Sander: ‘Ze moeten eerlijk zijn over hun motieven’

03-02-2015 19:33

Coen Swijnenberg en Sander Lantinga stappen vanaf september over naar Radio 538 om daar in de middag Ruud de Wild op te volgen. Het BNN-duo zal op dit tijdstip hun succesvolle Coen & Sander Show gaan maken. Volgens Swijnenberg op Facebook zijn de mannen niet voor het grote geld gevallen. “Ja, we gaan meer verdienen, maar niet veel meer dan we eerder konden verdienen toen we een aanbieding kregen”.
Collega-deejay Jeroen van Inkel (in de ochtend op Veronica) begrijpt de overstap van het duo wel. Wel vindt hij het een puntje van aandacht dat ze eerlijk moeten zijn over hun motieven. 

Had jij de overstap aan zien komen?
“Het gerucht ging al een tijdje in radioland en onlangs hoorde ik inderdaad dat het rond was. Ik wist dat ze de ambities hadden om de overstap naar de commerciële omroep te maken omdat het een tijdje terug ook al speelde, maar toen ketste het af omdat ze zich niet teveel wilden conformeren aan het strakke muziekformat bij 538. Je kunt daar nu eenmaal níét zelf bepalen welke muziek je draait. Bij 3FM kan je nog wel eens Arie Ribbens draaien omdat hij er binnenkort mee stopt, maar dat is geen optie bij een commercieel station.”

 

‘Ruud de Wild is een prima deejay, maar hij hoort wel bij de oudere garde’

 

Waarom wil Radio 538 de mannen hebben?
“Ik kan alleen maar raden, maar ik denk dat ze in de middag een jonger publiek willen. Ruud de Wild is een prima deejay, maar hij hoort wel bij de oudere garde. Ik denk dat Radio 538 ook zakelijk een hele goede aanbieding gedaan heeft en dan ga je nadenken: wat verdien ik bij de publieke omroep? Zo is dat ook bij Edwin Evers gegaan jaren geleden. Destijds heeft Erik de Zwart een mooi bedrag geboden plus de toezegging dat Evers creatief mocht doen wat hij wilde. Ik denk dat Coen en Sander daar ook goede afspraken over hebben gemaakt.”

Ze mogen volledig hun eigen show maken bij Radio 538?
“Als ze maar de muziek draaien van het station kunnen ze inhoudelijk hun eigen gang staan. Zo’n overstap kan namelijk funest zijn voor je fans; als ze gewoon voor het geld gaan zonder inhoudelijke voorwaarden dan trappen mensen daar niet in. Ze moeten voortzetten waar ze nu succes mee hebben en geen compromis sluiten.”

Hoe zien hun vaste luisteraars deze overstap?
“Ik kan dat niet goed inschatten, maar dat is wel een puntje van aandacht.”

Volgens Coen zou het niet om het geld gaan. Dat zeggen voetballers of trainers ook wel eens, maar daar kan je later op afgerekend worden. Bij VI maakten ze jarenlang de grap dat Guus Hiddink zo lekker ziekenhuisjes bouwde in Rusland waar hij miljoenen verdiende.
“Als je het allemaal in het midden laat dat kan gebeuren wat Jack Spijkerman is overkomen. Later werd duidelijk dat hij veel meer mogelijkheden kreeg bij Talpa, maar dat gevaar moet je wel voorkomen. Volgens mij kan je beter gewoon eerlijk zijn.”

Kan jij inschatten welk bedrag ze krijgen? Ik las dat ze bij BNN rond de 200.000 euro verdienen.
“Ze zullen wel iets meer krijgen. Maar echt: ik vraag me af of ze het voor het geld doen of dat ze gewoon niet zo blij waren bij 3FM. Ik zou dat niet weten, ik ken die gasten verder ook niet. Er is in de radiowereld maar één man die het echte grote geld verdient en dat is Edwin Evers. Het gaat gewoon om economische wetten: John de Mol maakt de inschatting hoeveel geld hij terugverdient met de verwachte marktaandelen waar adverteerders op afkomen. Zo’n inschatting zal met Coen & Sander ook gemaakt zijn.”

 

‘Als ik de baas zou zijn bij 3FM had  Rámon Verkoeijen en Timur Perlin op de plek van Coen en Sander neergezet’

 

Vind jij hen goed?
“Ja, ik vind ze héél goed. Ze doen alleen iets wat ik in het verleden ook gedaan heb met Rob Stenders en Adam Curry en daardoor voelt het wel een beetje alsof iemand anders met je vriendin staat te zoenen. Maar ze doen het gewoon goed; sfeer maken, leuke items bedenken zoals de schaamnamen. Dat zijn allemaal leuke vondsten en daar hou ik van.”

Wie moeten hen opvolgen?
“Als ik de baas zou zijn bij 3FM had ik daar Rámon Verkoeijen en Timur Perlin neergezet samen. Frank van der Lende is wel een talent, maar dat vind ik nog een beetje een ruwe diamant.”