ThePostOnline

Amsterdam begint eigen prostitutiebedrijf

05-02-2015 17:01

De gemeente Amsterdam is van plan een eigen prostiutiebedrijf te starten waar vijftig vrouwen de kans krijgen om zonder tussenkomst van een pooier hun werk te doen. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan vandaag aan de gemeenteraad.

Onderzoek

Het stadsbestuur gaat op zoek naar een bonafide partij die eigenaar wil worden van vijf prostitutiepanden met negentien ‘ramen’ waar sekswerkers zelfstandig hun beroep kunnen uitoefenen. In totaal zouden er vijftig vrouwen aan het werk kunnen. De gemeente is inmiddels een haalbaarheidsonderzoek gestart.

De vijf beschikbare panden bevinden zich op de Wallen. Ze zijn in 2007 gekocht van voormalig seksbaas Charles Geerts door NV Stadsgoed, een dochter van woningcorporatie Stadgenoot.

Zelf eigenaar

Als het stadsbestuur geen betrouwbare partij vindt om de panden over te nemen, bekijkt de gemeente of zij “eventueel” zelf eigenaar kan worden om de panden aan sekswerkers te verhuren. Amsterdam is hier in principe geen voorstander van, vanwege de vermenging van belangen. De stad is ook verantwoordelijk voor de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving.

Zelfstandigheid

Hiermee kunnen sekswerkers “een belangrijke stap zetten naar meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid”, schrijft de gemeente. Ook zet de hoofdstad pooiers buitenspel, die nu prostituees voor zich laten werken. “Het plan draagt bij aan het streven van de gemeente naar een prostitutiebranche zonder misstanden en met goede werkomstandigheden.”

Titelfoto: Maarten Brante