Binnenland

Senaat woest op Teeven om bezuinigingen rechtsbijstand

06-02-2015 07:31

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie weigert nog altijd om de bezuinigingen op rechtsbijstand terug te draaien. Dat schrijft hij in een brief die hij vrijdag naar de Eerste Kamer stuurt, meldt Trouw.

Een meerderheid van de senaat wil dat Teeven de bezuinigingen terugdraait. Dat is hij echter niet van plan, bevestigen bronnen rond het kabinet volgens de krant. Per 1 februari werden de vergoedingen voor rechtsbijstandsadvocaten verlaagd.

Teeven deed dit via een Algemene Maatregel van Bestuur, waarmee alleen de Tweede Kamer in hoefde te stemmen. Hij hoopt dit jaar zo 13,3 miljoen te kunnen besparen. Bij een meerderheid van de Eerste Kamer zet de actie kwaad bloed omdat Teeven hiermee een motie van de senaat negeert. In die motie werd Teeven vorig maand opgeroepen de hele korting op de rechtsbijstand van 85 miljoen euro te schrappen.

In een reactie aan Teeven schrijven zeven senaatsfracties het besluit ‘in hoge mate te betreuren’. Ze voelen zich ‘gepasseerd’ en vrezen bovendien dat mensen met lagere inkomens moeilijker toegang krijgen tot de rechter. Volgens de fracties weegt dit zwaarder dan de ‘relatief geringe’ 85 miljoen euro die de overheid jaarlijks wil besparen.

Anp/TPO