Politiek

‘Nederland lijkt gevangen in zijn eigen progressieve illusie’

07-02-2015 17:31

“Nederland lijkt vooralsnog gevangen te zijn in zijn eigen progressieve illusie. Ik sprak iemand van de AIVD die me vertelde dat ze zich daar nog steeds richten op factoren als relatieve deprivatie en sociaal-economische omstandigheden als voedingsbodem voor radicalisering. Ik sprak een hoogleraar media die nog nooit een jihadfilmpje had bekeken. Ik sprak iemand van een gemeente met een hoge concentratie polderjihadi’s die als voornaamste plan had contact met imams te onderhouden. Het kabinet richt zich met zijn nieuwste actieplan op ‘het blokkeren van jihadistische content op internet’.

Ongetwijfeld is de gemiddelde leeftijd van beleidsmakers mede verantwoordelijk voor het onbenul dat zij tentoonspreiden over de wetten van deze nieuwe oorlog, die zich vooral afspeelt in een virtuele wereld.

Media moeten gruwelbeelden niet censureren, noch moeten zij ermee willen concurreren. Zij moeten zich onderscheiden door rust, achtergrond en context te bieden, manipulatie in zogenaamde raw footage bloot te leggen en kennis te verwerven van de gevolgen van die beelden. De beeldenstorm is niet meer te stoppen; het debat moet nu gaan over het tegengif.”

Ingezonden brief van Roxane van Iperen in het Parool. Spijker. Kop. Raak.