Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: niemand gelooft nog in Ivo Opstelten

08-02-2015 09:45

Het is nu al weer meer dan twee maanden dat zich amper verschuivingen voordoen in de electorale verhoudingen. Vandaag (pdf) zien we de VVD 1 zetel stijgen en Partij voor de Dieren er 1 dalen. Als er geen ingrijpende politieke gebeurtenissen plaatsvinden in de komende vijf weken, dan zou dit de uitgangspositie kunnen worden voor de verkiezingen op 18 maart.

peiling-08-02-15

Oordeel fractievoorzitters en ministers

Bij het oordeel over de fractievoorzitters zien we in de afgelopen 3 maanden ook slechts kleine verschuivingen: Pechtold, Buma en Roemer vormen de top-3. Wilders scoort overall laag (3,7), maar doet het van alle fractievoorzitters het best bij zijn eigen aanhang (8,2). Samsom blijft laag scoren. Overall scoort hij vrijwel hetzelfde als Wilders (3,8). Onder zijn eigen aanhang scoort hij een lage 4,8, maar dat is wel 0,5 meer dan drie maanden geleden.

Enkele weken geleden lieten we de scores van de ministers zien. Daar zien we deze week geen echte verschillen mee. Alleen is goed te zien hoe de score van Ivo Opstelten steeds verder wegzakt. Bij de aanvang van het kabinet behoorde hij tot de top-3 (5,4). Hij scoort nu 3,5, zijn laagste score ooit, waarmee hij onderaan staat bij de ministers. Zelfs bij VVD-kiezers scoort hij nog maar 4,6.