Binnenland

Kuzu en Öztürk: Termen ‘allochtoon’ en ‘integratie’ afschaffen

09-02-2015 07:30

De Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk die onafhankelijk verder gingen na uit de PvdA gegooid te zijn, komen maandag met het programma van hun nieuwe partij. In een vraaggesprek met nieuwssite NU.nl lichten ze al een tip van de sluier op.

Integratie

Zo moeten volgens het tweetal de termen ‘allochtoon’ en ‘integratie’ worden afgeschaft. “We hebben in Nederland een hele generatie waarvan de ouders in de jaren ’60 en ’70 naar Nederland zijn verhuisd. Zij zijn hier geboren en getogen, zijn hier naar school gegaan, werken hier en leveren een bijdrage aan de Nederlandse maatschappij,” stelt Kuzu. “Die hoeven helemaal niet te integreren.”

Het duo wil met zijn ‘politieke beweging’, zoals de twee heren hun partij aanduiden, bereiken dat er meer tolerantie, verdraagzaamheid en wederzijds respect voor elkaar komt in de samenleving.

Asscher

De Kamerleden willen verder de minister van Integratie, Lodewijk Asscher (PvdA), vervangen door een minister van Acceptatie die zich naast de bestrijding van racisme moet inzetten voor meer wederzijds begrip.

Öztürk: “Zolang jij mij niet accepteert, kan ik niet integreren.”

Museum

Om meer begrip te kweken voor de tegenstanders van Zwarte Piet, zou er bovendien een museum van het Nederlandse slavernijverleden moeten komen. Dit zou gevestigd moeten worden in het voormalig ministerie van Koloniën in Tweede Kamer, waar op dit moment de PvdA-fractie en -ondersteuning zetelen.