Binnenland

Van Rijn komt met plan van aanpak verpleeghuizen

10-02-2015 07:20

Scherper toezicht door de inspectie voor goede basiszorg in verpleeginstellingen, slechte bestuurders keihard aanpakken, meer openheid over de verschillen tussen instellingen en zorgen dat bij elk tehuis de juiste zorgteams werken. Want vooral de aandacht voor ‘zware’ patiĆ«nten moet beter.

Dat staat in het langverwachte plan van aanpak voor betere verpleeghuiszorg, waar staatssecretaris Martin van Rijn deze week mee naar buiten komt, schrijft het AD.

Officieel komt Van Rijn met het plan in reactie op een kritisch inspectierapport, afgelopen juni. Daaruit bleek dat de zorg in veel tehuizen onder de maat is en niet aansluit op de behoeften van patiƫnten. Er is onvoldoende deskundig personeel aanwezig en dossiers worden slecht bijgewerkt.

Volgens betrokkenen werd het plan echter pas echt serieus opgepakt nadat de krant in november het schokkende relaas plaatste van de vader van staatssecretaris Van Rijn en diens buurman Ben Oude Nijhuis. Beide heren waren zeer ontevreden over de zorg voor hun echtgenotes in een Haagse instelling.

Anp/TPO