Politiek

Verheijen vraagt VVD declaratie-affaire te onderzoeken

13-02-2015 18:07

De commissie integriteit van de VVD gaat onderzoek doen naar het declaratiegedrag van Tweede Kamerlid Mark Verheijen tijdens zijn vorige politieke leven als gedeputeerde van Limburg. Dat gebeurt op verzoek van Verheijen, aldus de partij vrijdag. De provincie Limburg besloot donderdag al tot een onderzoek naar de affaire.

‘Feiten, ernst en verwijtbaarheid’

De commissie gaat kijken naar ‘de feiten, de ernst en de verwijtbaarheid’ en daar een oordeel over vellen. NRC Handelsblad meldde deze week dat het Kamerlid duizenden euro’s ten onrechte heeft gedeclareerd. Volgens Verheijen gaat het om veel minder geld. Hij noemde het artikel ‘tendentieus’.

Volgens VVD-voorzitter Henry Keizer is ‘het heel verstandig om de feiten te laten toetsen aan de hiervoor geldende regels en de commissie hier een oordeel over te laten vellen’. De VVD-top schaarde zich deze week als één man achter het Kamerlid. Daarin is nog niets veranderd.

VVD-top achter Verheijen

Premier Mark Rutte herhaalde vrijdag dat hij de zaak opgeblazen vindt. Ook de liberale minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zei na de ministerraad nog achter Verheijen te staan. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra liet zich eerder in soortgelijke woorden uit en zei dat Verheijen zijn werk ‘prima’ kan blijven doen.

Verheijen erkent zes of zeven declaraties te veel te hebben gekregen. Maar het gaat volgens hem niet om ‘grote misstanden’. Hij zei ook niet feilloos te zijn. De Limburger heeft toegezegd het te veel gekregen geld terug te zullen storten. “Er zijn natuurlijk een aantal fouten gemaakt en dat is niet de bedoeling en dat gaan we rechtzetten”, zei hij deze week.

Lees ook

Limburg laat declaraties VVD’er Mark Verheijen onderzoeken

VVD-Kamerlid Verheijen declareerde duizenden euro’s ten onrechte