Opinie

Finn Nørgaard (1959 – 2015) vermoord, Kopenhagen, Europa, in vredestijd

15-02-2015 17:55

De 55-jarige Deense filmmaker Finn Nørgaard (IMDB, wiki) is op 14 februari 2015 tijdens een terroristische aanslag in de Deense hoofdstad Kopenhagen doodgeschoten omdat hij aanwezig was bij een debat over de vrijheid van meningsuiting naar aanleiding van de Deense cartoonrellen (lang geleden, in vredestijd) en het uit naam van de islam afslachten van de Charlie Hebdo-redactie in Parijs (in vredestijd).

De aanslag vond plaats op klaarlichte dag. In ‘Nobelprijs voor de Vrede’ Europa. In vredestijd.

Het is een van de vele aanslagen in Europa. Op klaarlichte dag. In vredestijd.

De dader was ‘een inwoner van Kopenhagen’. Veel meer dan dat weten we niet omdat de Deense politie verder niets wil prijsgeven.

Ondanks het feit dat de Deense politie de terrorist in kwestie heeft doodgeschoten, zijn identiteit bekend is en hij een bekende van de politie was, is het nog altijd niet zeker of deze aanslag, waarbij wederom een Europese filmmaker het leven liet voor de vrijheid van meningsuiting, werd gepleegd door iemand met radicaal-islamitische motieven.

Al denkt natuurlijk wel iedereen dat. Wat niet zo heel raar is, aangezien deze terrorist ook nog een Joodse bewaker doodschoot bij een synagoge in Kopenhagen en men er vanuit gaat dat het eigenlijke doelwit tijdens het debat over de vrijheid van meningsuiting de Deense cartoonist Lars Vilks was (die op een radicaal-islamitische dodenlijst staat omdat hij ooit De Profeet heeft getekend), die ook bij dat debat aanwezig was.

U mag, moet, dus zelf maar raden wat het motief van deze terrorist was. Inderdaad, dat is niet zo heel moeilijk te raden. ‘Vrijheid van meningsuiting’, ‘cartoonist’ en ‘filmmaker’ gaven het natuurlijk wel al een beetje weg.

Maar u kunt de schuld uiteraard ook gewoon aan ‘de ongelijkheid’ geven. U zult zien: de komende dagen zal ‘het is de schuld van de ongelijkheid’ een veelgehoord mantra blijken te zijn.

Nu maar hopen dat dit alles niet afstraalt op een religie. Of dat iemand gaat vinden dat het ‘oorlog’ is. Want dat is het niet. Het is ‘vrede’.

In Europa.
In vredestijd.