Binnenland

PvdA boos om datum uitspraak in zaak roofraadslid

17-02-2015 07:51

De PvdA in Utrecht is er niet blij mee dat de uitspraak in de zaak rond roofraadslid Bert van der Roest waarschijnlijk één dag voor de statenverkiezingen wordt verwacht. De partij vreest gezichtsverlies te zullen lijden, schrijft De Telegraaf op basis van bronnen.

Bert van der Roest wordt verdacht van van het leegroven van de stichting Straatnieuws in Utrecht. Hij plunderde de kas ten tijde van zijn raadslidmaatschap in Utrecht. Het geld ging onder meer op aan bier en een Griekse vakantie.

De zaak komt op 3 maart voor de rechter. Twee weken na de rechtszaak wordt uitspraak gedaan. Dat betekent dat het vonnis op 17 maart, één dag voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten, zal worden uitgesproken door de strafkamer van de rechtbank.

Vervelend

PvdA-gewestbestuursvoorzitter Erwin Kordes spreekt van een ‘vervelende situatie’. Hij weet niet of de negatieve publiciteit de campagne zal schaden. “Ik ben niet zo goed in voorspellingen.”

De huidige fractievoorzitter van de PvdA in de provincie, Kees de Kruijf, steltt dat de kwestie nog niet aan de orde is geweest. “Het is natuurlijk schandalig wat hij heeft geflikt, maar ik neem aan dat iedereen begrijpt dat het gedrag van een individu niet voor de hele partij geldt.” PvdA-fractievoorzitter Marleen Haage in Utrecht wil niet reageren. “Als de rechter spreekt houdt de politiek haar mond…”

Overleg

Volgens het Openbaar Ministerie is de datum in overleg met de rechtbank en de advocaat van Van der Roest is vastgesteld. Woordvoerder Mary Hallebeek wijst de suggestie dat de datum vlak voor de verkiezingen is gepland om gezichtsverlies toe te brengen, van de hand. “Wij hadden de zaak al veel eerder willen afdoen.”

In november ging een geplande zitting niet door omdat er stukken in het strafdossier ontbraken.