Binnenland

‘Juliana kocht roofkunst uit boedel van nazi’

19-02-2015 07:40

Prinses Juliana kocht in 1948 een schilderij uit de boedel van de beruchte nazi Hans Fischböck. Dit meldt het Noordhollands Dagblad. Deze nazi hield zich tijdens de oorlog bezig met het onteigenen van Joods bezit.

Het gaat om een doek van de Vlaamse schilder Paul Bril, dat oorspronkelijk van de Joodse Jos H. Gosschalk was en dat door Juliana is aangekocht via de Stichting Nederlands Kunstbezit (SNK).

Ronny Naftaniël, oud-directeur van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI), zegt tegen de krant dat er ‘een luchtje’ aan zit. “Ik vind het bijna onvoorstelbaar dat Juliana dat schilderij zelf heeft gewild!”

Ook oud-onderzoeker Gerard Aalders van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) noemt de aankoop van het schilderij in een reactie ‘niet fris’. “Het aanbod van de SNK om het schilderij aan Juliana te verkopen valt idioot vroeg, al in 1947, in een tijd dat het onderzoek naar de eigenaren van geroofd bezit nog niet was afgerond.” Hij vermoedt dat de SNK de prinses een pleziertje wilde doen.

De Rijksvoorlichtingingsdienst wil niet reageren, maar verwijst naar professor Ekkart die onderzoek doet naar eventuele roofkunst in de collectie van het koninklijk huis. Ekkart stelt de zaak mee te zullen nemen in zijn onderzoek.