LIVE: Kort geding UvA tegen bezetters Bungehuis

19-02-2015 15:28

De rechtbank in Amsterdam behandelt om 15.30 uur het kort geding dat de UvA heeft aangespannen tegen de bezetters van het Bungehuis. De UvA eist dat de bezetters het pand per direct verlaten en bovendien bezemschoon achterlaten. Doen zij dat niet, dan verlangt de UvA een dwangsom van honderdduizend euro per dag dat de bezetters in het pand blijven.ThePostOnline is aanwezig bij het kort geding. U volgt de ontwikkelingen hier dan ook op de voet.

Update: UvA krijgt gelijk, vordering is toegewezen

De vordering in kort geding van de UvA tegen de bezetters van het Bungehuis is toegewezen. Het pand zal nu binnen vier uur ontruimd moeten worden. Omdat de rechter er niet van overtuigd is dat de studenten vrijwillig zullen vertrekken, legt ze een dwangsom op, maar gaat daarbij niet uit van de gevraagde 100.000 euro. De dwangsom bedraagt nu 1000 euro per dag, met een maximum van 2000 euro.

Volgens de rechter kan de bezetting weliswaar als ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ worden gezien, maar ze oordeelde dat de gevolgen buitenproportioneel zijn. De universiteit heeft volgens haar namelijk voldoende aannemelijk gemaakt dat ze grote schade leidt door de ernstige hinder voor onderwijs en onderzoek.

Lees ook:
Reacties van de betrokken partijen