Binnenland

Brinkman: OM liegt

20-02-2015 07:24

Oud PVV-Kamerlid en huidig rechercheur Hero Brinkman stelt in het schandaal rond de valse bekentenis die hij volgens wetenschappers met listige trucs bij een onschuldige studente afdwong dat het Openbaar Ministerie ‘aantoonbaar liegt’. Dit zegt hij in een post op Facebook.

Het OM bracht afgelopen woensdag een persbericht naar buiten waarin het stelde de strafzaak tegen de studente te hebben geseponeerd. Dit omdat er volgens justitie onvoldoende bewijs is dat de 23-jarige vrouw vorig jaar tijdens een caféruzie een bezoekster met een glas in het gezicht stak.

Media

Brinkman ziet de studente nog steeds als dader. Hij beweert dat het OM de vervolging staakte onder druk van de media-aandacht van de afgelopen dagen. Op zijn Facebookpagina schrijft hij: “Jammer dat het OM aantoonbaar heeft lopen liegen in haar persbericht en kennelijk haar straatje schoon wil vegen.”

Een woordvoerder van het OM benadrukt echter tegen De Telegraaf dat justitie al in december besloot tot het seponeren van de zaak. “Het is ons dan ook niet duidelijk waar de heer Brinkman op doelt.”

Minkukel

Ook de advocaat van de studente, Bart Swiers, die een klacht indiende, krijgt er in Brinkmans Facebookbericht van langs. “Als bekende Nederlander binnen het politieapparaat ligt altijd het gevaar op de loer dat een minkukel van een advocaat dit gegeven misbruikt ten faveure van zijn cliënt”, stelt Brinkman.

Het OM zegt grote vraagtekens bij de verhoormethodes te hebben, maar vervolgt Brinkman en zijn collega’s niet. De Amsterdamse korpsleiding heeft inmiddels een onderzoek naar de kwestie ingesteld.