Recensie

‘Eva Jinek mist warmte van Barend & Van Dorp’

20-02-2015 14:00

Eva Jinek zal in de zomermaanden juni en augustus (in juli is de tv overleden) haar late night talkshow blijven presenteren. Het programma van Jinek, dat gisteravond slechts 376.000 kijkers trok, kan interviewer en tv- en radiomaker Frénk van der Linden vooralsnog niet enorm waarderen. In het Mediaforum bij Radio 1: “Ik vind haar een technisch goede interviewer, Diederik Samsom gaat liever naar Humberto dan naar Jinek, want daar wordt hij minder hard aangepakt. Wat Jinek mist is de warmte die je op dat tijdstip wel nodig hebt. Humberto heeft dat wel, maar dat vind ik dan weer geen goede interviewer. Ik mis eigenlijk Barend & Van Dorp waarin Frits en Henk heel betrokken en vol empathie met gasten konden praten, maar ze beheersten ook het keihard doorzagen als het toevallig nodig was. Die twee uitersten in één persoon zou je eigenlijk meer moeten hebben op dat tijdstip.” 

De eveneens in het forum aangeschoven WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes (in het verleden verantwoordelijk voor het aantrekken van Jinek bij WNL) heeft ook wel iets aan te merken op het late night-programma, maar dat heeft minder met Jinek te maken. “Ik vind het programma op zich niet goed genoeg. Ze hebben te veel gasten en de keuzes zijn arbitrair. Ook leidt zo’n bank toch af van de inhoud en is minder geschikt als er een heel serieus onderwerp wordt besproken. Het wat oudere publiek vindt het ook moeilijk om te wennen aan een jonge vrouw in een zwart rokje met hoge hakken en een pen in haar hand.”

Van der Linden denkt niet dat het een kwestie van tijd is voordat de warmte van het scherm afspat. “Dit gaat over haar als persoon, ze is echt een goede interviewer, maar haar stijl is nu eenmaal zo. Ze kan niet opeens warm gaan doen omdat het toevallig nodig is. Sven Kockelmann kan ook niet doen alsof hij likeable is, want dat zit er gewoon niet in.”

Catherine Keyl was in De Telegraaf wel enthousiast over het programma (“ze hebben leuke vrouwelijke gasten”), maar ook zij haalt het gebrek aan warmte aan. “De onderwerpen duren over het algemeen te lang. En om nou te zeggen dat er inhoudelijk ook meer uitkomt? Ook mis ik nog een beetje warmte.”
En over de bank: “Iedereen wilde ook mij toen een bank in de maag splitsen. Nee, riep ik altijd. Een bank is om op te relaxen. Dus zaag dat ding in tweeën en maak er tafels van.”

Journaliste Fidan Ekiz liet eerder op Radio 1 weten zich te storen aan de kritiek op Jinek. “Negentig procent van de kritiek gaat over uiterlijkheden. Vooral mooie, verzorgde vrouwen staan op televisie meteen met tien nul achter. Dat geklaag en gezeik is echt typisch Hollands. In andere landen zoals de VS en Turkije is de combinatie beauty and brains op televisie veel vanzelfsprekender.”