Binnenland

VVD’ers: reactie VVD in zaak Verheijen ongepast

20-02-2015 07:00

Acht op de tien VVD-leden vindt dat de eigen partijtop ongepast heeft gereageerd op de onthullingen over onterechte declaraties door VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 550 leden van de VVD.

Er is vooral kritiek op premier en VVD-leider Mark Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die de kwestie-Verheijen vorige week afdeden als ‘opgeblazen’ en ‘een akkefietje’. De VVD-jongerenorganisatie JOVD vond daar wat van en 79 procent van de gevraagde VVD-leden is het daar mee eens. Ook vindt een ruime meerderheid (86 procent) dat de VVD-top meteen een onderzoek had moeten instellen toen het nieuws over de declaraties van Verheijen bekend werd.

Bijna een kwart van de ondervraagde leden vindt dat Verheijen per direct moet opstappen. Nog eens 60 procent vindt dat hij dat moet doen als blijkt dat hij onterecht heeft gedeclareerd. 13 procent vindt dat hij gewoon aan mag blijven.

71 procent vindt dat een Kamerlid van ‘onbesproken gedrag’ moet zijn als het gaat om declaraties. Overigens vindt 83 procent van de VVD-leden dat zich binnen de VVD niet meer integriteitsproblemen voordoen dan binnen andere partijen.

Voorzitter Tom Leijte van de liberale jongerenorganisatie JOVD vindt dat de VVD-top in actie moet komen en de problemen met integriteit grondig aan de orde moet stellen in de partij. “Ze moeten het initiatief naar zich toetrekken”, zei hij donderdag in het tv-programma Jinek. Eerder deze week noemde Leijte het ook al ongepast dat Rutte en Zijlstra de publiciteit over Verheijen in eerste instantie een opgeblazen kwestie noemden.

Anp/TPO