Binnenland

Contactorgaan Moslims en Overheid wil verbod op betoging Pro Patria in Gouda

21-02-2015 18:34

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) vraagt de burgemeester van Gouda met klem een demonstratie van Pro Patria (voor het vaderland) volgende week zaterdag te verbieden. Het heeft “veel telefoontjes van verontruste moslims” ontvangen. Ook zou een tegendemonstratie zijn aangekondigd. Dat zei woordvoerder Yassin Elforkani van het CMO. 

Vrijdag besloot burgemeester Milo Schoenmaker de demonstratie van Pro Patria toe te staan. Deze organisatie zegt te strijden tegen moslimextremisme en organiseerde al verscheidene demonstraties.

“Nadat bekend werd dat de betoging door kan gaan, zijn er bij ons heel veel telefoontjes binnengekomen van moslims die bang zijn voor een escalatie. Ik heb al een flyer gezien waarin wordt opgeroepen een tegendemonstratie te houden”, aldus Elforkani. “Ook nemen mensen van de actiegroep Identitair Verzet misschien deel aan de betoging.”
Activisten van deze groep klommen eerder deze maand op de in aanbouw zijnde moskee Al Hijra in Leiden.

“Wij staan heel erg voor de vrijheid van meningsuiting, maar wij maken ons zorgen over de maatschappelijke spanningen. Daarom vragen wij de burgemeester om zijn verantwoordelijkheid te nemen”, aldus de woordvoerder.

De gemeente Gouda liet zaterdagavond weten een officieel verzoek van het CMO af te wachten.

Anp