Binnenland

Benefiet in Amsterdam voor Al-Wahda megamoskee Gouda

23-02-2015 18:29

Hoewel het bestuur van het nieuwe islamitische centrum El-Wahda in Gouda al een dikke 2,3 miljoen euro op de bank heeft staan, gaat het inzamelen van geld voor de ‘megamoskee’ gewoon door. 

En niet alleen in Gouda, maar ver daarbuiten. Woensdag vindt in Amsterdam een benefietgala plaats waarvan de ‘gehele opbrengst naar El-Wahda gaat’. Grote publiektrekster: Esmaa Alariachi van de Meiden van Halal.

Terwijl Goudse moslima’s niet welkom zijn in de bestaande moskeeën in Gouda, zijn de rollen ditmaal omgedraaid: de benefietavond is ‘Ladies Only’. Een lezing, een modeshow, een veiling, een driegangenmenu, Marokkaanse thee & lekkernij en nog veel meer! Meiden tot 16 jaar betalen 15 euro, daarboven 30 euro. Moeder en dochter mogen naar binnen voor de actieprijs van 45 euro.

Het festijn is georganiseerd door de ‘Zusters van El-Wahda’. Dat zijn moslima’s uit Gouda, zoveel wil ene Catia aan de telefoon nog wel kwijt. Maar meer vertelt ze niet over de organiserende vereniging.

Het is bepaald een moeizaam telefoontje. Catia’s naam mag niet vermeld, zegt ze: “Nou, gewoon, omdat ik dat zeg!”.
Het gala-benefiet vindt plaats in Amsterdam en niet in Gouda “omdat er in Amsterdam een zaal beschikbaar was, die is gesponsord”. En iedereen kan komen “maar we willen niet dat er iets wordt opgenomen!”.
Op de vraag of El-Wahda niet al genoeg centjes heeft verzameld, antwoordt Catia “dat er nog héél veel geld nodig is voor de verbouwing en zo.”

Mannen mogen er dus niet in woensdag. Er bestaat, zo blijkt, ook een mannenclubje, ‘Broeders van El-Wahda’. En die organiseren, volgens Catia, “gemengde avonden”.

In ieder geval één man mag ook bij de bestaande moskee in Gouda niet naar binnen: Mohamed Massaouidi, die zegt te spreken namens 350 moslims in Gouda, kreeg vorig jaar een toegangsverbod bij de Assalaam-moskee omdat hij kritiek had op de nieuwbouwplannen. Massaouidi vecht dit woensdag aan bij de rechtbank in Den Haag.