Oppositie stuurt aan op debat over rapport gaswinning voor verkiezingen

25-02-2015 15:16

UPDATE 26/02 – De regeringspartijen hebben inmiddels eieren voor hun geld gekozen. Hoewel minister Kamp eerder aangaf echt tijd nodig te hebben om het rapport grondig te bestuderen alvorens in debat te kunnen gaan, hebben VVD en PvdA vandaag toch hun steun uitgesproken voor een snel debat over de hoofdlijnen van het rapport Gaswinning van de OvV. Minister Kamp zal bij dat debat aanwezig zijn en reageren op vragen vanuit de Kamer, maar een officiële kabinetsreactie op het rapport komt alsnog pas eind maart.

De oppositie had eerder vandaag zoals aangekondigd alle eerder aangevraagde dertigledendebatten ingetrokken om de weg vrij te maken voor een snel debat over het gasrapport, en toonde zich opgelucht dat de coalitie gevoelig is gebleken voor de druk.

Het debat zal naar verwachting volgende week worden ingepland. De oppositie wenst daarbij ook de aanwezigheid van premier Rutte, maar of hij erbij zal zijn is nog onbekend.

Oppositie gaat tot het uiterste voor gasdebat

De voltallige oppositie heeft het gehad met de weigering van het kabinet om nog voor de verkiezingen te reageren op het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid vorige week presenteerde over decennia van gaswinning in Groningen. Dat bleek vandaag tijdens de regeling van werkzaamheden in de Tweede Kamer.

Vastbesloten om er nog voor de verkiezingen over te debatteren, vroeg Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) wederom om een debat over het rapport, dat niet voor het eerst geblokkeerd werd door de coalitiepartijen. Van Tongeren had daardoor niet de meerderheid van de Kamer die nodig is voor het plannen van een plenair debat. Wat haar restte was het aanvragen van een zogenaamd dertigledendebat, de nieuwe benaming voor het spoeddebat. Die aanvraag werd door de volledige oppositie gesteund.

Intrekken

Het dertigledendebat is een minderheidsdebat, dat door minimaal dertig leden van de Tweede Kamer gewenst moet zijn. De lijst van dertigledendebatten is echter lang, en aangevraagde debatten komen vaak pas na maanden aan de orde. De oppositie riep voorzitter Anouchka van Miltenburg daarom op haar bevoegdheid te gebruiken het debat toch vooral snel in te plannen. Toen zij aangaf dat het debat onder aan de lijst zou komen, kwamen daarop verschillende oppositiepartijen één voor één naar de interruptiemicrofoon met de suggestie de door hen eerder aangevraagde dertigledendebatten van de agenda te laten halen, zodat het gasdebat bovenaan de lijst zou komen.

De weg voor een debat op korte termijn lijkt nu dus vrij, maar garanties zijn er nog niet. Wordt ongetwijfeld vervolgd.