Binnenland

Ruzie in Kamer om openbaring eigen bonnetjes

25-02-2015 07:21

Een al maanden slepende, zeer heikele kwestie in de Tweede Kamer komt woensdag tot een apotheose. In de besloten commissie Werkwijze Tweede Kamer eisen VVD en PvdA, gesteund door D66, dat alle Kamerfracties hun financiƫle handel en wandel over de afgelopen jaren openbaren.

Dat plan stuit al sinds het najaar op fel verzet van voornamelijk SP en PVV, bevestigen vier betrokkenen tegenover de Volkskrant.

Het gaat om een bedrag van ruim 23 miljoen euro dat alle fracties samen jaarlijks krijgen om zichzelf draaiende te houden. Daarvan wordt fractiepersoneel betaald en activiteiten om de fractie te ondersteunen. Maar over de activiteiten bestaat discussie, omdat het geld mogelijk stiekem voor het voeren van campagne wordt gebruikt.

Omdat herhaald overleg in het presidium nergens toe leidde, zijn de voorstanders met hun eis naar de commissie Werkwijze gestapt. Daar proberen zij vandaag hun verlangen door te drukken. Samen hebben ze een ruime meerderheid.

Afgesproken is in ieder geval dat in juni 2016 alle fractiekosten vanaf 2014 openbaar worden. VVD en PvdA willen ook de kosten van 2012 en 2013 openbaar hebben.

Anp/TPO