Binnenland

Amsterdam gaat oplaten ballonnen verbieden

06-03-2015 08:42

In de hoofdstad wordt het uitdelen en oplaten van ballonnen verboden. Evenementen van meer dan 100 mensen waarbij ballonnen worden opgelaten, zullen hierdoor niet mogen doorgaan. Dit zegt dierenwelzijnwethouder Laurens Ivens (SP), schrijft De Telegraaf.

De Amsterdamse Partij voor de Dieren had gepleit voor een algeheel verbod op ballonnen, maar dit komt er niet. Via de evenementenvergunning zijn er echter wel mogelijkheden het oplaten ervan in de ban te doen.

Volgens de stichting Plastic Soup, die actief campagne voert tegen het laten wegvliegen van ballonnen, is Amsterdam de eerste gemeente waar de heliumballon juridisch geweerd wordt. Leeggelopen ballonnen en de bijbehorende touwtjes en ventielen blijven volgens Ivens nog jarenlang rondzwerven in het milieu, waar vogels en vissen erin stikken.

Johnas van Lammeren, voorman van de hoofdstedelijke Partij voor de Dieren, zegt blij te zijn met de beslissing. “Dit is een grote stap de goede kant op, maar het is nog niet goed genoeg. Wat te denken van bruiloften, bedrijfsopeningen en demonstraties, voor dit soort kleinschalige evenementen zal het verbod nog niet gelden en dat zouden wij wel graag willen.”