Politiek

Bonnetje Cees H. terecht

09-03-2015 16:49

Het bonnetje van de deal die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD)  in 2000 als aanklager sloot met drugshandelaar Cees H. is boven water. Uit de afschriften blijkt dat er op 10 september 2001 inderdaad in één keer ruim 4,7 miljoen gulden is overgemaakt aan H. Dat schrijft de Telegraaf. Het bonnetje is dit weekeinde teruggevonden bij het Amsterdams parket, volgens de krant. Bronnen binnen het ministerie van Justitie hebben dit maandag bevestigd.

Opstelten: Kamer niet onjuist geïnformeerd

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) bleef vorige week volhouden dat hij de Kamer niet onjuist heeft geïnformeerd over de Teevendeal tijdens het debat van vorig jaar april. Wel heeft hij binnen zijn ministerie en het OM een nieuwe zoekopdracht uitgevaardigd om nogmaals te proberen de relevante bonnen of bankafschriften nu wel boven tafel te krijgen. eerder liet hij onderzoeker Henk van Brummen naspeuringen verrichten maar toen kwam niks boven water.

Nieuwsuur meldde ook 4,7 miljoen euro

Uit documenten ingezien door Nieuwsuur vorige week bleek onder meer dat er op 10 september 2001 in één keer ruim 4,7 miljoen gulden is overgemaakt aan H. Maar de Tweede Kamer kreeg volgens Nieuwsuur niet alleen het verkeerde bedrag te horen. Ook blijkt nu dat Teeven helemaal geen goedkeuring voor deze veel ruimere deal had. Het bedrag van 2 miljoen is waar de top van het Openbaar Ministerie van uitging toen Teeven goedkeuring voor de overeenkomst kreeg, stelt Nieuwsuur. “Hij had geen toestemming om 4,7 miljoen over te maken, laat staan buiten de belasting om.”

Opstelten heeft toegezegd maandag 99 vragen van Kamerleden te zullen beantwoorden. Dinsdag debatteert de Kamer over de kwestie. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wacht nog steeds op de antwoorden die voor 17.00 uur beantwoord zouden worden:

Lees ook

Nieuwsuur – ‘Kamer onjuist geïnformeerd over Teevendeal’

Dit bericht wordt aangevuld