Politiek

Samsom sneert: Schippers is ‘van slag’

14-03-2015 13:34

PvdA-leider Diederik Samsom snapt best dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) ‘even van slag’ is nu twee VVD-bewindslieden zijn afgetreden. Maar hij adviseert haar en andere VVD’ers vooral vooruit te kijken in plaats van te zeggen dat het geen toeval is dat de oude kwestie van de Teevendeal, die deze week tot het vertrek van Ivo Opstelten en Fred Teeven leidde, in verkiezingstijd is opgedoken.

‘Politiek is hard vak’

“In de woorden van de eigen VVD-slogan: koers houden”, zei Samsom zaterdag in het VARA-radioprogramma Spijkers Met Koppen. “Niet met onszelf bezig zijn, maar waar het om gaat.” Samsom vindt het vertrek van de twee bewindslieden heel vervelend, vooral voor coalitiepartner VVD en de andere collega’s in het kabinet. Maar politiek is een hard vak, het kan zomaar afgelopen zijn, constateerde Samsom.

Schippers: ‘Er zit ergens een kracht achter’

Dat het bonnetje rond de omstreden Teeven-deal in verkiezingstijd is opgedoken, is volgens Schippers geen toeval. Dat zei ze zaterdag in een interview met de Telegraaf. Schippers, die deel uitmaakt van het VVD-campagneteam, zegt niet te weten wie er achter zit, maar ze vermoedt niet dat het een politieke partij is:

“Als een bonnetje van vijftien jaar geleden een week voor de verkiezingen opdoemt, dan is mijn conclusie dat het niet voor niets nú gebeurt. De een zegt: het is de onderwereld. De ander zegt: het zijn krachten bij justitie. Een derde zegt: het zijn krachten uit de advocatuur. Ik kan dat niet beoordelen. Maar er zit ergens een kracht achter.”

Stroom aan affaires

Teeven sloot vijftien jaar geleden als officier van justitie een omstreden miljoenendeal met een drugshandelaar. Die kwestie speelde recent opnieuw op. Deze week bleek dat Opstelten de Tweede Kamer verkeerd had geïnformeerd over de zaak. De VVD kreeg de afgelopen weken te maken met meer kwesties. Zo stapte VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen op na gedoe over zijn declaratiegedrag. Ook raakte VVD-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif uit Stichtse Vecht in opspraak door lekken over een burgemeestersbenoeming en een verdenking van hennepteelt en witwassen.

“Het zijn rotincidenten”, zegt Schippers in de Telegraaf:

“Er komen te veel dingen naar boven. Omdat het serieuze zaken zijn, verbinden we er wel gevolgen aan. Er zijn niet voor niets twee bewindspersonen afgetreden. Dus ik vind eigenlijk dat de partij heel goed functioneert, dat we rustig blijven en gefocust op waar het om gaat, namelijk dat we koers moeten houden met het land.”

Kamer wil opheldering over uitspraken

D66-Kamerlid Gerard Schouw wil dat Schippers dinsdag in het vragenuurtje tekst en uitleg geeft over haar uitlatingen.

“De minister uit zware beschuldigingen richting de ambtenaren van het ministerie van Justitie inzake de affaire Cees H. Zij suggereert dat het ambtenaren zijn geweest die gelekt hebben. Dat is nogal wat en ik wil weten waar zij dit op baseert.”

Lees ook

Telegraaf – Schippers: ‘VVD pootje gelicht’