Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PvdA zakt verder, SP wint fors

15-03-2015 09:45

Het electoraat is sinds vorige week weer duidelijk in beweging. VVD en SP zitten in de lift met respectievelijk twee en drie zetels winst. Met de 2 van vandaag erbij is de VVD in twee weken 6 zetels geklommen (naar 23). Deze partij reduceert het grote verlies dat het lang leed in de richting van PVV en D66. De PVV staat nu op 24 zetels (-2) en D66 op 22 (-1).

Terwijl de SP er lang niet in slaagde kiezers die de PvdA verlieten aan te trekken, lukt het in deze campagne beter. De SP staat nu op 20 zetels (+3).  Ook zien we dat de SP zich versterkt ten koste van de PVV. GroenLinks stijgt weer naar 9 zetels (+1).
peiling-2015-03-15
PvdA, CDA en Partij voor de Dieren dalen 1 zetel. Daarmee staan PVV, VVD, D66, CDA en SP vlak bij elkaar (Van 24 tot 20, met steeds 1 zetel verschil). De twee regeringspartijen plus D66, ChristenUnie en SGP blijven op 68 zetels staan.

Pechtold scoort ongewoon laag bij debat

Bij het Pauw-debat scoorden Roemer en Wilders het hoogst. Buma, Samsom en Pechtold het laagst. Vooral voor Pechtold is dat ongewoon. Die was maar voor 26 procent van de D66-kiezers de winnaar van het debat, terwijl hij normaliter bij debatten het goed doet.

Opkomst-effecten

Bij het stemmen a.s. woensdag gaat het bij 56 procent van de kiezers vooral om de samenstelling van de Eerste Kamer. Voor 9 procent gaat het vooral om de samenstelling van de Provinciale Staten. De score van deze week is de fictieve samenstelling van de Tweede Kamer. Dat is niet 1-op-1 de prognose voor de uitslag van woensdag voor de Eerste Kamer.

Niet alleen kunnen de kiezers nog van mening veranderen (bijna 30 procent is nog niet helemaal zeker van de keuze), maar ook komt er circa een derde minder op dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. En dat is niet bij alle partijen in dezelfde mate. Traditioneel gezien komen PVV- en SP- kiezers bij dit soort verkiezingen minder op en CDA-kiezers meer.

Dinsdagavond komen wij met een voorspelling van de samenstelling van de Eerste Kamer. In de bijlage (pdf) staat al wel een prognose van de zetelverdeling per provincie.  Dat geeft een goede indruk van de richting van de uitslag per afzonderlijke provincie.