Binnenland

Advocaten terreurverdachten op zoek naar getuigen in Kalifaat

16-03-2015 06:27

Advocaten van terreurverdachten zijn op jacht naar jihadisten, die vanuit het kalifaat willen getuigen. Via skype, of zelfs met behulp van een vrijgeleide die Syriƫgangers ongehinderd laat terugkomen om een ontlastende verklaring af te leggen. Dat schrijft het AD.

De 18-jarige Haagse Oussama C., ook wel bekend als Abou Yazeed, heeft hulp nodig. Hij wordt ervan verdacht met een groep jihadisten voor de strijd in Syriƫ te hebben geworven. En dat niet alleen, hij zou volgens het Openbaar Ministerie ook deel uitmaken van een organisatie die terroristische misdrijven in dat gebied wilde plegen.

Maar de getuigen die zijn advocaat Michiel Pestman graag wil horen om die verdenkingen onderuit te halen, bevinden zich grotendeels niet in Nederland. En het Openbaar Ministerie is niet bereid om naar ze op zoek te gaan. Daarom roept Pestman zelf getuigen op hem te helpen. Zijn brief gaat inmiddels rond op internet, vergezeld van de boodschap: ‘Abou Yazeed heeft hulp nodig van broeders en zusters in het kalifaat’.

Anp