‘Laat de terror-oehoe vrij’

16-03-2015 08:29

Een groep inwoners van Purmerend-Noord wil dat de terror-oehoe, die vrijdag door een valkenier gevangen kon worden, weer vrijgelaten wordt. Dit schrijft het Noordhollands Dagblad.

Vrije natuur

Cor Lamers, één van de eerste slachtoffers van het dier dit jaar, zegt op Facebook dat de uil vrij moet komen. Eerder riep hij ook al op het beest met rust te laten. Hij schrijft onder meer dat hij “de wethouder een bericht heeft gestuurd met de vraag wat de plannen zijn met de oehoe voor de korte en lange termijn.” Ook vindt hij dat elke dag in gevangenschap er één te veel is. Lamers pleit er dan ook voor het dier zo snel mogelijk weer in de vrije natuur te zetten.

Treiterijen

Ook Astrud Wildschut, op de kieslijst voor de Partij voor de Dieren bij de provinciale verkiezingen en voormalig bestuursvoorzitter van de Waterlandse dierenbescherming denkt er zo over. “Tenminste, als blijkt dat het dier niet tam is of uit gevangenschap afkomstig is. Ik denk dat het goed is dat de uil uiteindelijk gevangen is, want de treiterijen van de afgelopen dagen bezorgen het dier alleen maar stress.” Voor de terror-oehoe gevangen werd, werd hij gepest met laserpennen en geluid.

Ver weg

Volgens valkenier en roofvogelexpert Bert Schoo uit Middenbeemster  is ver weg in de natuur loslaten de beste oplossing. “Hoewel sommigen bang zijn dat de oehoe dan terugvliegt naar Purmerend. Als je de uil na de baltstijd in een voedselrijk gebied op enige afstand loslaat, dan creëert de vogel daar gewoon een nieuw territorium. Bijvoorbeeld in de Eiffel. Zo’n afstand gaan ze nooit overbruggen.”