Van terror-oehoe tot complot tegen de VVD

17-03-2015 11:26

Waar ging deze verkiezingscampagne over? Over het Gronings gas? Over de vraag of jihadisten beter in Irak kunnen sterven dan terugkeren? Over een nieuw belastingplan? De deal die Fred Teeven 15 jaar geleden met een crimineel sloot? Of over het Grote Complot tegen de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie? Wie het weet mag het zeggen.

Provincie als bijgerecht

Dat het een campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen was als nooit tevoren, dat staat wel vast. Maar liefst drie VVD-prominenten ruimden het veld. Geen provinciale hot shots, maar nationale kopstukken. Was dat het ultieme bewijs dat Mark Rutte gelijk had toen hij nog voor de campagnestart verklaarde dat ‘het landelijke verkiezingen zijn’? Nou, als de minister-president het zegt, dan wordt het natuurlijk vanzelf een landelijke campagne. Met de provincies als bijgerecht en de samenstelling van de Eerste Kamer als voor-, hoofd- en nagerecht.

Dit hadden we niet willen missen

Een beetje dankbaarheid naar de leider van de VVD is wel op zijn plaats. Als het geen landelijke verkiezingen waren geweest, dan hadden we Wilders nooit tegen Pechtold horen zeggen dat hij de ‘terror-oehoe van de Nederlandse politiek’ is. Hadden we niet geweten dat Roemer zich in het debat niet meer door Rutte laat aftroeven. Hadden we de zorgvuldig voorbereide aanvallen van het duo Rutte en Samsom op Pechtold (en zijn vermeende bezuinigingsfetisjisme) moeten missen. Hadden we niet kennis gemaakt met ‘de minister van dakpannen’. En hadden we ook nooit geweten dat minister Schippers een complottheorie aanhangt, wat zij overigens anders ziet. Ondertussen is wel gezegd dat de VVD pootje is gelicht.

Ja, wat hadden we veel gemist.

Meninkje

Deze verkiezingen tot landelijke bombarderen, dient slechts één doel: het electoraat voor het blok stellen. De keuze tussen doorgaan op de huidige weg (‘stabiliteit’) of… ja, wat eigenlijk? Want volgens Rutte heeft het geen gevolgen voor zijn kabinet als er in de senaat na de verkiezingen ook met de steun van de constructieve drie (D66, ChristenUnie, SGP) geen meerderheid meer is. Of met andere woorden: kiezers kunnen vóór het kabinet stemmen, maar het niet naar huis sturen. Maar dat is maar een meninkje, dat moeten we vooral niet opblazen. Want ook Rutte weet: met een onwillige senaat valt niet te regeren. Dan kun je beter verkiezingen uitschrijven.

De auteur schreef dit artikel op persoonlijke titel.