Bijna helft van de PvdA-kiezers wil dat Samsom opstapt

19-03-2015 16:25

Bijna de helft van de mensen (44 procent) die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 op de PvdA stemden, vindt nu dat PvdA-leider Diederik Samsom moet opstappen. Dat blijkt uit een onderzoek van Peil.nl/Maurice de Hond in opdracht van het ANP. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wordt gezien als de meest wenselijke lijsttrekker voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

Slechts 1 op de 9 ondervraagde PvdA-stemmers vindt dat Samsom bij de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer opnieuw de kar moet trekken. Aboutaleb (27 procent), Lodewijk Asscher (23 procent) en Jeroen Dijsselbloem (17 procent) zijn allemaal populairder. Anderzijds vindt 59 procent van de ondervraagden dat de PvdA niet uit het kabinet moet stappen. 52 procent van hen vindt dat Samsom wel kan blijven als leider.

Samsom denkt niet aan opstappen

Samsom zei zelf vanmiddag na afloop van de fractievergadering van de Partij van de Arbeid dat hij niet denkt aan opstappen. Tijdens de fractievergadering was wel wat ontevredenheid uitgesproken, maar de fractie houdt vertrouwen in hun partijleider.

Samsom vond vanmiddag ook dat het kabinet gewoon verder kon. “We zijn als team begonnen, en gaan als team verder”, zei hij daarover.

Helft kiezers denkt niet opnieuw PvdA te stemmen

Voor het onderzoek ondervroeg De Hond ruim zeshonderd mensen die PvdA stemden in 2012. Van de mensen die toen wel PvdA stemden, deed 75 procent dat nu niet. Zij bleven thuis of stemden op een andere partij. Ruim de helft van de ondervraagden zegt te overwegen bij Tweede Kamerverkiezingen opnieuw op de PvdA te stemmen. 40 procent denkt dat niet meer te doen.

Lees ook

Opinie – Diederik, hou de eer aan jezelf en stap op

ANP/Tpo