Politiek

RTL Nieuws heeft bewijs dat MH17 is neergehaald door een BUK-raket

19-03-2015 16:07

Voor het eerst is er bewijs dat vlucht MH17 is neergehaald door een raket. Dit blijkt uit forensisch onderzoek dat RTL Nieuws heeft laten doen naar munitiedelen uit de wrakstukken van het toestel. Internationale experts onderschrijven de conclusie van dit onderzoek: MH17 is neergeschoten met een BUK-raket.

Correspondent Jeroen Akkermans heeft vorig jaar november vanaf de rampplek in Oekraïne een aantal fragmenten van het moordwapen voor onderzoek meegenomen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) die de aanslag op de MH17 onderzoekt wil nog geen conclusies trekken. De OVV ‘wil dat de eindconclusie wordt bevestigd door informatie uit meerdere bronnen. Dit is een complex en tijdrovend proces. Daarbij moet van elke bron worden aangetoond wat het verband is met het vliegtuig van Malaysia Airlines, onder meer omdat het vliegtuig is neergestort in een confictgebied.’ Ook het Openbaar Ministerie vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken.

Eerder toonde RTL Nieuws aan dat de raket die de MH17 neerhaalde naar alle waarschijnlijkheid is afgeschoten vanuit het gebied waar de separatisten opereerden.

Lees ook

Foto’s reconstructie MH17 uitgelekt

Dit bericht wordt aangevuld