Partij van de Ouderen: ‘Politie en hulpverleners hebben bodycams nodig’

24-03-2015 12:50

De Partij van de Ouderen in Amsterdamse is klaar met geweld tegen hulpverleners en politiemensen. Ze vindt dat zij beter beschermd moeten worden tijdens hun werk, en pleit voor bodycams.

Opstelten

Fractievoorzitter Wil van Soest: “Begin vorig jaar stelde de inmiddels opgestapte minister Opstelten nog dat hij zich zorgen maakt over geweld tegen hulpverleners. Hij vond het zorgwekkend dat ambulancepersoneel en brandweermannen steeds vaker de hulp van politie moeten inroepen. Maar het landelijk invoeren van de bodycam bleef uit”.

De gemeente Amsterdam zou volgens de partij werk moeten maken van het definitief invoeren van de cameraatjes. Op dit moment loopt er al een proef in de hoofdstad. Volgens de fractieleider werkt de bodycam afschrikwekkend en de-escalerend. De bodycams zijn niet goedkoop, en dus zal het stapsgewijs moeten worden ingevoerd, te beginnen met die plekken waar agenten en hulpverleners het vaakst geconfronteerd worden met agressie.

Raadsvragen

De Partij van de Ouderen legt de volgende vragen neer bij de Amsterdamse raad:

“1. Deelt u de mening dat geweld tegen politie en hulpverleners volstrekt onaanvaardbaar is?

2. Bent u bekend met de spreekbuis van de gemiddelde politieman op straat, het Platform Bezorgde Dienders? Zo ja, wat vindt u van de opvatting van deze professionals waarbij zij stellen dat meer cameragebruik op het lichaam de oplossing is voor geweld tegen agenten, omdat de bodycam leidt tot afschrikking en de-escalatie?

3. Indien u het met de professionals, die graag uitgerust willen worden met een bodycam, eens bent, heeft u de bereidheid om, in verband met de kosten, de Amsterdamse politie en Amsterdamse hulpverleners stapsgewijs geheel uit te rusten met bodycams, te beginnen in die delen van de stad met de hoogste risico’s voor politie- en hulpverlenendpersoneel? Zo neen, waarom niet?”