Media & TV

Huub Stapel: ‘Fysieke afkeer tegen Halbe Zijlstra, wat een gladjanus’

25-03-2015 11:13

Als ervaren acteur is Huub Stapel in staat om te analyseren of iemand acteert of dat hij een rol speelt. Bij politici als Alexander Pechtold en Jan Marijnissen ziet hij duidelijk dat ze zichzelf zijn, maar dat geldt niet voor VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. In de VaraGids: “Bij Zijlstra zie je dat hij het ongelooflijk achter de ellebogen heeft. Wat een gladjanus is dat zeg! Daar kan ik gewoon niet naar kijken, daar heb ik echt een fysieke afkeer van. Ik vind het iets verschrikkelijks.”

Adviezen aan WimLex

In het interview vertelt de man van Flodder en andere films dat hij ook les geeft op de toneelschool. Voor Koning Willem-Alexander heeft hij nog wel wat adviezen paraat. “Ik zou hem leren hoe je op een hele simpele manier kan praten. Soms weet hij niet wat hij zegt. Ik zou zeggen: vertel me dat verhaal zoals je thuis op de bank zou doen. Landgenoten…dan laat je een stilte vallen, spanning opbouwen, wat gaat hij zeggen? En zo zijn er heel veel tips en trucs om dat goed te krijgen. Maar ze krijgen les van de verkeerde mensen, denk ik. Alles gaat mis.”

Genaaid met de broek dicht

Stapel staat bekend om zijn uitgesproken karakter en interviewster Nathalie Huigsloot vraagt dan ook of hij zich wel eens moet inhouden. “Natuurlijk, maar over het algemeen heb ik gezegd wat mij dwarszat. Dat deed ik op de middelbare school al. Dat merkte je ook wel, NSB’ers hebben altijd meer vrienden dan uitgesproken mensen. Ik kan er niet mee zitten, heb dat liever dan dat ik opsta en denk: ik ben genaaid, met de broek dicht, maar gewoon slikken en weer door. Dat kost mij erg veel moeite.”