Media & TV

‘Ik zag Judas als de manager van Jezus’

02-04-2015 16:31

Vanavond gaat het spektakelstuk The Passion weer van start. Niet alleen zullen er veel mensen kijken die het mooi vinden, op Twitter heeft het programma inmiddels de status van Het Songfestival bereikt; veel twitteraars doen live-verslag inclusief grappen. Behalve dat de enthousiaste regisseur David Grifhorst zijn enthousiasme toont voor het evenement zijn er nogal wat vaste waarden gekoppeld aan het event dat dit jaar in Enschede plaatsvindt. Zo volgen de interviews met de deelnemers over thema’s als God, Jezus en geloven elkaar flink op. We hebben voor u wat uitspraken over het geloof van de hoofdrolspelers verzameld.

Jim de Groot (Jezus)
“Ik geloof dat Jezus heeft bestaan. Ik geloof dat degenen die over zijn leven hebben geschreven zichzelf wat artistieke vrijheden hebben gepermitteerd. Ik geloof niet in het Oude Testament. Ik geloof niet in de god over wie ik lees in de bijbel. Ik geloof ook niet dat alles zomaar gebeurt of bestaat. Ik zie de mens Jezus, niet het icoon. Jezus was een jongeman, zoals er miljoenen zijn. Ik maak het allemaal niet groter dan het leven zelf. Ik geloof dat Jezus dat hetzelfde zou doen.” (RTL Nieuws)

Jeroen van Koningsbrugge (Judas)
“Ik vind de verhaallijn van Judas het meest interessant. Ik zag hem als een soort manager van Jezus, die zegt: ‘Jezus, ik geloof in jou en je ideeën, maar PR-matig moet je alles toch net iets slimmer aanpakken. Judas wilde Jezus een goedbedoeld lesje leren. Helaas liep dat nogal uit de klauwen. Ik heb het altijd jammer gevonden dat Judas vooral een verrader wordt gezien. Hij was jarenlang ook natuurlijk gewoon een van Jezus beste vrienden. Dat word je niet zomaar.” (Mikrogids)

Jon van Eerd (Pilatus)
“Pilatus is natuurlijk een man die naar het volk heeft geluisterd en zich daarachter heeft verscholen. Ik heb zelf ook momenten gehad in mijn leven dat ik gezwegen heb uit angst voor de gevolgen. Ik heb jarenlang op het internaat gezeten en daar zijn dingen gebeurd die ik verzwegen heb. Dingen die in een klooster niet thuishoren.” (Eo.nl)

Shirma Rouse (Maria)
“Het is spannend om in het Nederlands te zingen. Ik ben Christen dus het verhaal ken ik. Maria zie ik als een übergezegende vrouw; ze mocht de zoon van God dragen. Ik probeer zo goed mogelijk te leven. Ik moet me kunnen verplaatsen in het verlies; dat je van iemand houdt en die kan verliezen.” (Radio 1)

 Jeroen van der Boom (Petrus)
“Petrus is een lastige rol; hij zegt een vriend te zijn van Jezus, maar verraadt hem op het laatste moment. Dat is iets wat helemaal niet bij me past. Elke vriend van mij weet dat als er echt iets moet gebeuren dat ik alles plat leg en voor hem klaar sta. Ik moet er aan wennen dat Petrus zich op het laatst terugtrekt.” (Eo.nl)

Bridget Maasland (verslaggever)
“Ik ben niet-gelovig opgevoed en er dus niet van overtuigd dat zoiets als een hogere macht bestaat. Verder vraag ik me serieus af of het verhaal van Jezus wel is zoals het nu wordt verteld. Wat hij zou hebben meegemaakt is zó verschrikkelijk lang geleden. Als ik zie hoe moderne roddels elke week anders zijn, is het bijna onmogelijk dat de geschiedenis van het christendom echt zo verliep. Daar geloof ik echt niet in.” (Ad.nl)

Dries over zijn zoon die de rol van Barrabas speelt:
“Dit is de goede rol voor hem, hij hoeft tenminste niet te zingen.’’ (Q-Music)

Robert ten Brink (verteller)
“Het is een erebaan in Nederland. Ik moet geen zalvende dominee worden. Als tienjarige heb ik al de voorleeswedstrijd in Amsterdam gewonnen. Als mensen helemaal willen geloven dan is dat prima. Het is niet iets voor mij, ik vind het wel interessant. Ik ben een agnost.” (Eo.nl)